Николай Глушков - съратник и партньор на покойния руски олигарх Борис Березовски, е открит мъртъв в Лондон, съобщиха британските медии.

68-годишният бизнесмен бе в миналото зам. генерален директор на авиокомпанията "Аерофлот". Тялото му било открито от негови близки. По него имало следи от удушаване. Засега не е ясно дали той е убит или сам е сложил край на жиота си.

Самият Березовски, който бе получил политическо убежище във Великобритания, бе намерен обесен в банята на дома си край Лондон през 2013 г. Въпреки всички подозрения най-популярната версия остава самоубийство. Поне на нея навежда шалът, омотан около врата му.

Това се случва на фона на задълбочаващия се скандал с отровения на 4 март във Великобритания бивш руски двоен агент Сергей Скрипал. Той и дъщеря му са в тежко състояние в болница.

Вчера стана ясно, че Скотланд ярд разследва възможността руските спецслужби да са отровили и Георгий Шупе - бивш зет на Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди Скрипал.

Днес обаче руската агенция РБК публикува изказване на самия Шупе, в което той категорично отрича да е бил отравян, а твърди, че просто се почувствал зле.

Кой е Николай Глушков

Глушков бе руски бизнесмен. През 1989-1991 г. той бе шеф на отдел, а след това - зам. генерален директор на създаденото от Борис Березовски "ЛогоВАЗ" АД. То се занимаваше със свободна продажба на изтеглени от западните пазари коли, произведени в заводите ВАЗ, предимно от марката „Лада“.

През 1996 г. Глушков стана зам. генерален директор на "Аерофлот".

4 години по-късно бизнесменът бе арестуван по дело за присвояване на средства от авиокомпанията, обвинен в мошеничество, пране на престъпно натрупани пари и задържане на валутни печалби от чужбина. През 2004 г. Свердловският съд в Москва го осъди на 3 години и 3 месеца затвор. Но той бе освободен в съдебната зала, тъй като бе излежал срока.

През последните години Глушков живееше във Великобритания, където получи политическо убежище през 2010 г.

Преди година Свердловският съд в Москва осъди бизнесмена задочно на 8 години колония с общ режим за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те г. на ХХ век.

През 2011 г. Николай Глушков свидетелства в лондонски съд по дело, заведено от Березовски срещу друг руски олигарх - Роман Абрамович, който обаче запази добрите си контакти с Кремъл.

Тогава бизнесменът заяви пред магистратите, че е бил взет за заложник от администрацията на руския президент Владимир Путин. Така тя се опитала да натисне Березовски да продаде телевизионната програма ОРТ.

Березовски обвини Абрамович, че го е измамил за 5 милиарда долара, и твърдеше, че двамата са били партньори в петролната компания "Сибнефт" през 90-те г. Абрамович отрече. Съдията отхвърли иска на Березовски и го обяви за умишлено непочтен.

Глушков бе доста недоволен от съдебното решение и го обжалва заради проявено според него пристрастие. В същото време Березовски изчезна от публичния живот. И бе намерен мъртъв преди 5 години.

Самият Глушков бе доста скептичен към версията за самоубийство на съратника си. Още тогава той заяви пред в. "Гардиън", че е убеден в убийството му.

Бизнесменът продължи да разследва няколко месеца обстоятелствата около смъртта на Березовски. Той призна, че малко преди съратникът му да умре двамата са се карали.