САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания химическо нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, заяви снощи американската представителка в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания нападение срещу двама души, при което е използвано нервнопаралитично вещество от военен клас", заяви тя на среща на Съвета за сигурност на ООН, като изрази пълната солидарност на САЩ с Великобритания.

Категоричната и остра позиция бе допълнена с призив за взимането на спешни мерки.

"Ако не предприемем незабавни конкретни мерки, за да се справим с това сега, Солсбъри няма да бъде последното място, където виждаме използваното на химическо оръжие", предупреди Хейли, цитирана от си Ен Ен. "То би могло да бъде използвано и тук в Ню Йорк или в градовете на всяка една от страните, представени на тази маса", допълни тя.

Изтъквайки подкрепата на Москва за режима на Асад в Сирия, след като правителството на диктатора използва химическо оръжие срещу цивилни граждани, Хейли заключи, че светът е достигнал до "повратна точка".

"От дълги години държавите-членки на Съвета за сигурност твърдят, че се противопоставят на употребата на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства", посочи посланичката на САЩ. "Сега един член е обвинен в използването на химическо оръжие на територията на друг член. Увереността в този съвет и зачитането на неговите решения няма да оцелеят, ако не успеем да поставим Русия под отговорност", уточни Хейли, цитирана от Си Ен Ен.

Преди да отиде на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън заяви, че Лондон е поискал от Организацията за забрана на химическите оръжия да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Сергей Скрипал, предаде Асошиейтед прес.

"Днес ще подканя моите колеги от съвета да застанат редом с нас срещу едно незаконно деяние", което излага на опасност живота на мирни граждани, добави той.

Освен това Алън заяви, че няма обяснение, освен че нападението е извършено от Русия. Според него, Москва е нарушила конвенцията за химическите оръжия, като не е декларирала програмата "Новичок".

"Ние не говорим на езика на ултиматумите", заяви снощи на заседание на Съвета за сигурност руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, който обвини британската премиерка Тереза Мей, че създава истерична атмосфера с обвиненията си срещу Москва. 

Русия е изпратила нота до британското външно министерство, в която е поискала проби от субстанцията и е предложила извършването на съвместно разследване, "защото сме учтиви", подчерта Небензя. Той добави, че няма никакви доказателства за обвиненията срещу Русия, съдържащи се в писмото на Мей до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН.

Освен това руският постоянен представител предположи, че измисленият британски детектив Шерлок Холмс може би ще се справи по-добре с разследването от британския Скотланд Ярд, отбелязва ДПА.

Небензя добави, че в Русия не са водени научни изследвания и разработки на бойно отровно вещество под условното название "Новичок", предаде ТАСС. Химикалът, използван за отравянето на Сергей Скрипал може да е бил произведен и от Великобритания, подчерта руският постоянен представител в ООН. Русия е прекратила всички програми за химически оръжия през 1992 г. и е унищожила всички запаси до миналата година, което е потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

В средата на 90-те години обаче специални служби на западни страни, включително САЩ и Великобритания, са отвели от Русия редица специалисти и документация и са продължили изследванията в областта на нервнопаралитичните химически оръжия.

"Постигнатите от тези страни положителни резултати по създаването на нови отровни вещества, които на Запад се класифицират по някакви съображения под общото наименование "Новичок", са отразени в над 200 открити източници от страни на НАТО", подчерта Небензя.

Освен това той заяви, че за Москва отравянето на Скрипал преди световното първенство по футбол в Русия не е изгодно, за разлика от други страни, които отказа да назове.

Русия предлага Съветът за сигурност да приеме изявление за медиите за инцидента. В подготвения от Москва текст се набляга на необходимостта от задействане на механизмите на Конвенция за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Руският постоянен представител определи като крайно слаби представените от британската страна доводи.

Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън отговори, че Лондон не планира да предостави на Москва образци от веществото, с което е бил отровен Скрипал. Според него това не се изисква според Конвенцията за химическите оръжия.

Китайският постоянен представител в ООН Ма Чжаосюй подчерта на заседанието на Съвета за сигурност, че Пекин се надява на обективно и независимо разследване на случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му, както и че то ще се базира на фактите. Ма изрази надежда, че заинтересованите страни ще могат да разрешат този въпрос по съответните канали, отбелязва БТА.

Съветът за сигурност на ООН.

Франция ще координира с Великобритания на най-високо равнище реакцията си на нападението срещу руския шпионин Сергей Скрипал, отровен с нервнопаралитичен газ в британския град Солсбъри, заяви снощи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Имаме пълно доверие в разследването, което извършват нашите британски партньори", заяви Льо Дриан на съвместна пресконференция с новия си германски колега Хайко Маас. "През идните часове, Франция ще поддържа контакт на най-високо равнище с британските власти, за да координираме отговора си", добави френският министър.

Преди да замине за Франция новият германски външен министър Хайко Маас разкритикува Русия за реакцията й на атаката с нервнопаралитично вещество в Англия, за която британското правителство обвини Москва, предаде Ройтерс.

В първата си реч като ръководител на германската дипломация след вчерашното си встъпване в длъжност Маас разкритикува и поведението на Русия в Украйна, но все пак изрази надежда, че може да подобри отношенията с Москва чрез диалог.

"Приемаме сериозно преценката на британското правителство. Разочароващо е, че Русия изглежда няма желание да помогне за изясняване на случая. Москва трябва да е готова на прозрачност. Ясно е, че случилото се не може да остане без последствия", заяви Маас и добави, че Германия остава в тесен контакт с натовския си съюзник Великобритания по този въпрос.

"На извършителите трябва да бъде потърсена отговорност. Напълно разбираме защо Великобритания трябваше да реагира на тази атака", подчерта той.

Маас отбеляза, че германската външна политика трябва да се приспособи към ситуация, в която Русия все повече се самоопределя като противник на западните страни.

"Продължаваме да отхвърляме незаконното анексиране на Крим от Русия и продължаващата агресия срещу Украйна", коментира той по повод продължаващия от четири години конфликт в Източна Украйна между силите на Киев и проруски сепаратисти.

Маас заяви, че Германия трябва да се покаже на висотата на международните си отговорности и обеща да не избягва трудните проблеми.
Към най-голямата европейска икономика Германия се отправят призиви да действа по-активно по проблеми от реформите на еврозоната до заплахата от търговски санкции на САЩ и една по-настъпателна Русия.