Лидерите на САЩ, Великобританя, Германия и Франция излязоха със съвместно изявление, в което категорично осъдиха отравянето с нервнопаралитичен агент на бившия руски двоен шпионин Сергей Скрипал, съобщи в. "Гардиън".

Нападението, извършено в английския град Солсбъри, е окачествено като "покушение срещу суверенитета на Великобритания". То е разпространено от "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.

Документът е подписан от президентите Доналд Тръмп на САЩ и Еманюел Макрон на Франция, британската премиерка Тереза Мей и германската канцлерка Ангела Меркел. Той е резултат от усилията на Лондон да привлече международна подкрепа за отговора си на отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал", се казва в началото на съвместното изявление.

"Използването на военно нервнопаралитичен агент от вид, разработен в Русия, представлява първото използване с нападателна цел на нервнопаралитичен агент в Европа след края на Втората световна война", продължава то.

Лидерите припомнят, че британски полицай също е пострадал и продължава да е в сериозно състояние и че животът на много невинни британци е заплашен.

"Това е покушение срещу суверенитета на Обединеното кралство и всяко такова използване от страна на държава е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и нарушение на международното право. Това застрашава сигурността на всички нас", изтъкват четиримата лидери.

Малко преди това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се надява Скрипал да се оправи и да разкаже за инцидента, като така ще хвърли светлина върху него.

Великобритания вчера изгони 23-ма руски дипломати и прекрати контактите на високо равнище с Москва заради инцидента. Днес Лавров обяви, че Москва предстои да направи същото.