Глобалното затопляне може да застраши 25-50% от животинските и растителни видове в Амазония, Мадагаскар и други известни с биоразнообразието си райони в света, като доведе до изчезването им в рамките на десетилетия, се казва в доклад на международната неправителствена организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF - World Wildlife Fund).

По-ниската степен на застрашеност се основава на повишаване на живака с два градуса по Целзий спрямо равнищата преди индустриалната революция - таванът за затопляне, договорен от държавите по света през 2015 г. Най-голямата заплаха за биоразнообразието е при затопляне от над 4.5 градуса.

"Глобалното биоразнообразие e изключително застрашено в следващия век, освен ако не направим всичко, което е по силите ни", казват от групата на WWF, поръчала анализа, публикуван в научното списание Climatic Change. "Трябва да поддържаме средната глобална температура до абсолютния минимум."

Докладът се фокусира върху 33 т.нар. "приоритетни места", известни със своето биоразнообразие, включително емблематични, застрашени или ендемични растения и животни.

Те включват южната част на Чили, източните Хималаи, уникалният екорегион Fynbos в Южна Африка, Борнео, Суматра, Намибийската пустиня, Западна Африка, Югозападна Австралия, крайбрежна Африка и Южна Африка, Miombo Woodlands, където обитават африканските диви кучета.

Екипът разгледа въздействието от климатичните промени върху близо 80 000 земни растения, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

При затопляне от 4.5 градуса C, базирано на обичайния сценарий - без намаляване на вредните емисии, 69% от растителните видове в Амазония са заплашени от изчезване.

Африканският район Miombo Woodlands рискува да загуби 90% от своите земноводни, 86% от птиците и 80% от бозайниците, според доклада.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. страните се съгласяват доброволно да ограничат емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, от изгарянето на въглища, нефт и природен газ. Но дори и тези обещания да бъдат изпълнени, учените прогнозират затопляне от над 3°C, което ще доведе до катастрофално повишаване на морското равнище, увеличения на наводненията и сушите.

Затопляне с 3.2 градуса по Целзий ще подложи на риск от изчезване около 37% от видовете в тези приоритетни региони, се казва в изявление на WWF.

"Дори и при съкращенията на емисиите, обещани от Парижкото споразумение, температурите, които бяха екстремни в миналото, ще бъдат новите нормални във всички приоритетни места", се казва в доклада, като за някои това ще се случи още през 2030 г.

Ограничаването на затоплянето до 2°C ще позволи на много видове да продължат да обитават областите, където понастоящем живеят, според доклада. И ако животните могат да се движат свободно - без ограничения от пътища, огради или населени места, делът на видовете, застрашени от изчезване при затопляне с 2 градуса спада от 25% на 20 на процента.

Докладът е публикуван в навечерието на важна среща на IPBES - платформа, която обединява науката и политиката по въпросите на екосистемите, в Меделин, Колумбия, където учени и правителства ще излязат с оценки за състоянието на биологичното разнообразие в света.

Изчезването не е просто за изчезването на видовете, казват от WWF, "а за дълбоки и необратими промени в екосистемите, които осигуряват жизненоважни услуги на стотици милиони хора". Туризмът, генериращ заетост и приходи, ще пострада особено много, ако изчезнат видове, а все още неоткритите лекарства от растения ще бъдат загубени завинаги.

"Казано просто, трябва да спрем изгарянето на изкопаеми горива", категорични са от WWF.