Русия произвежда нервнопаралитични отрови от години, заяви преди БиБиСи външният министър на Великобритания Борис Джонсън.

"Всъщност имаме доказателства, че в последните 10 години Русия не само изследва използването на нервнопаралитични отрови с цел политически убийства, но също така създава и складира Ночивок", обясни той.

Това е отровата, с която бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му. Според Джонсън следата "несъмнено води към Кремъл". Той отбеляза и че експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия ще пристигнат във Великобритания в понеделник, за да тестват проби от "Новичок". Резултатите ще са готови след минимум две седмици, уточниха от "Форин офис".

По-рано днес руски дипломат заяви, че отровата може да е произведена и в британска лаборатория. През последните дни Русия даде няколко възможни други източника на отровата. 

Преди дни Великобритания експулсира 23-ма руски дипломати, след като Москва отказа да отговори дали е замесена в отравянето на бившия руски шпионин. Дипломатите, идентифицирани от Лондон като "необявени служители на разузнаването", имаха една седмица да напуснат. Русия скоро отговори със същото и двете държави напълно прекратиха контактите на високо равнище. 

Съветът за национална сигурност на Великобритания ще се събере на заседание в понеделник, за да обсъди следващите стъпки в спора между Лондон и Москва.