Защо все още няма снимка на отровения шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му? Това пита Андрей Луговой, когото британските власти навремето обвиниха в причастност към убийството на още един бивш руски шпионин, избягал във Великобритания - Александър Литвиненко. Текстът на депутата в руската Дума и член на парламентарната комисия по сигурността и противодействието на корупцията е публикуван от руския проправителствен всекидневник "Независимая газета", цитиран от БТА.

Луговой взема повод от вчерашното изявление на британския външен министър Борис Джонсън, който говори за наличието на неоспорими доказателства за причастността на Русия към отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). Той припомня ситуацията с Литвиненко, чиито предсмъртни снимки на болничното легло в Лондон бяха масово тиражирани от западната преса и предизвикаха много коментари.

Вестникът коментира твърденията на Джонсън, който приема за неоспоримо доказателство самодоволната и саркастична реакция на Москва на отравянето на Скрипал в Солсбъри.
Британският външен министър обясни начина на покушението срещу Скрипал - демонстративно използване на силни бойни химически отрови - с намерението на Русия да сплаши потенциални (бъдещи) изменници. Т.е., руските спецслужби специално са провели тази операция по ликвидиране на бившия двоен агент именно така, че целият свят да знае.

"Руснаците се опитват едновременно и да отричат това, и да се хвалят с него", каза Джонсън.

Това никак не прилича на "неоспоримо доказателство", твърди "Независимая газета". 

Затова в британските медии неочаквано "изплува" още един бивш служител на КГБ и на ФСС (руската Федерална служба за сигурност) - двойният агент Борис Карпичков, който още в 2006 г. бил атакуван с неизвестен химикал на улица в Оклънд, отбелязва руският всекидневник. Някой хвърлил в лицето му някакъв прах, след което той изгубил 30 кг от теглото си и едва оживял.

Сега самият Карпичков разказва, че на 12 февруари му позвънил познат сътрудник на ФСС и му съобщил, че нещо лошо може да се случи с него и с още седем врагове на руските спецслужби. В този списък бил и Сергей Скрипал.

Посочен е и списъкът на седмината. В него се оказват Олег Гордиевски, Уилям Браудър (основен инициатор на приемането на законите "Магнитски"), Кристофър Стил (авторът на недоказания компромат срещу Доналд Тръмп), Игор Сутягин, Юрий Швец и Владимир Резун (автор на много книги за кремълското задкулисие под псевдонима Виктор Суворов). Странно е, че Карпичков разказал за този списък пред медиите, и то тези дни, а не е съобщил за това на британските и други разузнавателни структури, да не говорим за полицията, пише "Независимая газета".

Британските власти спешно предоставили 48 млн. паунда на новия Център за защита от химическо оръжие, създаден на базата на прочутата военна лаборатория в Портън Даун, припомня "Независимая газета". Именно тази лаборатория направи анализ на състава на нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри срещу Скрипал и дъщеря му Юлия.

При това тези 48 млн. са само начало, отбелязва вестникът, защото веднага последва изявление на военния министър Гевин Уилямсън, че страната трябва да модернизира своята отбрана, а съответната програма бе обявена още през януари. Според министъра властите трябва да обърнат приоритетно внимание на инвестициите във военната сфера за предотвратяване на потенциалните заплахи, което означава нови и нови пари във военния бюджет.

От всеки конфликт в съвременния свят печеливши в крайна сметка се оказват военните, пише руският вестник.