"Газпром" не може без Украйна. През 2020 г. руската държавна компания няма да може да мине без украинската газопреносна система за транзит на газ към Европа, тъй като по това време наземната инфраструктура в ЕС все още няма да бъде готова да приема синьо гориво от "Северен поток 2". До края на 2019 г., когато изтича договорът за транзит на газ през Украйна, "Газпром" ще може да изпомпва през "Северен поток 2" не повече от 34 милиарда куб. метра от прогнозираните 55 милиарда куб. м. И сключването на нов договор с Украйна за транзит на руски газ е неизбежно, пише руското издание "Комерсант".

 

Газопроводът Eugal, който ще стане продължение на газопровода "Северен поток 2" на територията на Германия, ще бъде напълно изграден до края на 2020 г., съобщи "Комерсант", като се позова на Gascade - дружеството, което притежава 50.5% от проекта. Междувременно, самият "Северен поток 2", чиято проектна мощност е 55 млрд. куб. метра годишно, според многократните изявления на "Газпром", е планирано да бъде пуснат в експлоатация преди края на 2019 година. Но по това време ще бъде построена само първата от двете тръби на Eugal. Това ще позволи транспортирането на 9.9 млрд. куб. м от Любмин, Източна Германия, където излиза на суша "Северен поток 2", както и допълнителни 21 млрд. куб. м до границата с Чехия - Дойчендорф.

Освен това "Газпром" ще може допълнително да транспортира около 2.7 млрд. куб. м газ в Нидерландия чрез съществуващия газопровод "Нел". Така на практика през 2020 г. "Газпром" ще бъде в състояние да използва не повече от 34 млрд. куб. м от капацитета на "Северен поток 2". Пълното използване на тръбата ще е възможно само след пускането на втората тръба на Eugal.

Като цяло е преповтаряне на историята с първата част на "Северен поток".

Тогава газопроводът Opal, който играе същата роля като Eugal (доставка на газ в северната част на Германия до Чешката република), въведе едногодишен интервал между първата и втората нишка - съответно през есента на 2011 г. и 2012 г. Но в този случай, времето за изграждане на газопроводите беше обвързано с края на договора за транзит с Украйна, който изтича на 31 декември 2019 г.. Невъзможността за пълно натоварване на "Северен поток 2" в първата година работа означава, че "Газпром" дори теоретично няма шанс да избегне ново споразумение за транзит с Украйна, което да обхваща минимум и 2020 година.

През 2017 г. "Газпром" е транспортирал през Украйна 93 млрд. куб. метра газ. И дори ако "Газпром" успее да натовари на сто процента "Северен поток 2" и успее да изгради и двете тръби на "Турски поток" (всяка с капацитет от 15.75 милиарда куб. метра), компанията все така ще трябва да прекарва през Украйна не по-малко от 30 милиарда кубически метра през 2020 г. - при запазване на настоящето ниво на потребление на руско синьо гориво от Европа.

Въпреки това "Газпром" едва ли ще успее да изгради тръбопроводи на Балканите за доставка на газ за ЕС от втората линия на "Турски поток" - изграждането на дори неголям магистрален газопровод отнема година и половина, а България, Сърбия и Унгария все още не са започнали дори процеса на одобрение. Вероятно в началото на 2020-а "Газпром" ще бъде в състояние да използва "Турски поток" само за нуждите на Турция, като отнеме от украинското направление около 16 млрд. куб. метра от транзита.

В този случай "Газпром" ще трябва да транзитира през Украйна до 43 милиарда кубически метра през 2020. В противен случай компанията ще трябва да прекрати дългосрочни договори с клиенти, които могат да доведат до глоби и милиарди долари загуби.

Всички тези оценки за обемите от синьо гориво, които трябва да преминават от Русия през украинския транзит, са направени на база сегашното ниво на търсене на руски газ в Европа, но през следващите години то може да нарасне, пише "Комерсант". Така, ако правителството на Холандия през март реши да намали производството от най-голямото находище за газ в ЕС - в Грьонинген, от сегашните 21.6 милиарда кубически метра до 12 милиарда кубически метра (тази препоръка отправи регулаторът след земетресението в началото на годината), търсене на експортен газ ще се увеличи с 10 милиарда куб. м годишно. И дори ако "Газпром" вземе само половината от свободната пазарна ниша, за ръст в износа на 5 милиарда кубически метра няма друг избор, освен украинския маршрут.

Както отбелязва Саймън Пирани от Института за енергийни изследвания на Оксфорд, от 2024 г. "Газпром" може да осигури пълно натоварване на "Северен поток 2" и двете тръби на "Турски поток", което дава опция на компанията да се откаже от украинския маршрут за дългосрочните договори (около 180 милиарда кубически метра годишно). Но, по негово мнение, като се има предвид нарастването на търсенето на руски газ, компанията "на практика не може да затвори напълно вратата на украинския транзит", дори когато построи тези тръбопроводи.