С гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" Народното събрание прие спорната промяна в Закона за обществените поръчки, с която се позволява оттук нататък фирмите, които ремонтират оградата по границата с Турция, да се посочват без конкурс. 

Промените бяха внесени от ГЕРБ с мотива, че сега ремонти се бавят, защото обявяването на търг за изпълнител и възможността за обжалване по съдебен ред за избора на изпълнител отнемат време. Управляващите продължиха да твърдят същото.

От БСП нарекоха промените "закон за златната дупка" - защото се дава възможност ремонтите на оградата да излязат "златни" на данъкоплатците.

От ДПС бяха категорични, че всеки законов текст, който цели да заобиколи обявяването на конкурс, да отвори вратата за административен произвол, създава "хранителна среда за корупция", както се изрази депутатът Йордан Цонев. 

Поправката в Закона за обществените поръчки гласи, че оттук нататък всички ремонти по оградата на границата в Турция ще се правят, без областните управители да имат задължение за обявят търг за изпълнител на дейностите. Това ще може да става с пряко договаряне с фирмите. В момента законът също позволява при форсмажорни обстоятелства - например при бедствия, да не се провеждат конкурси, а да се пристъпи към спешни ремонти. 

С новите поправки обаче няма да има значение дали обстоятелствата са извънредни или не - при всички случаи конкурси няма да има. В момента тече досъдебно производство на специализираната прокуратура за начина, по който е построена оградата, и пробойните, които периодично се явяват по нея.

Депутатката от ГЕРБ Диана Саватева изненадващо обяви от трибуната, че следи как тече работата на прокуратурата, мотивирайки се как промяната в закона нямало да позволи "замитане" на факти, нужни на разследващите. Освен това попита: "Трябва ли да чакаме прокуратурата да приключи работа, за да направим ремонти на оградата?" Тя потвърди обаче данните на колежката си от БСП Елена Йончева, че има места, на които оградата е компрометирана. Избраничката от ГЕРБ обаче отдаде това на "особената планина Странджа", където теренът е тежък. Там, където имало срутване на съоръжението, било във водосборни пунктове, където се събира много вода. 

Иван Иванов от БСП я попита как така иска информация по текущо досъдебно производство. И нарече промяната "закон за златната дупка", защото се отваря широко възможността областните управители да избират фирми, които предлагат каквито си искат цени за т.нар. спешни ремонти, без да има конкуренция и възможности за обжалване на тези поръчки. 

Юристът от ДПС Хамид Хамид прочете конкретните текстове от действащия Закон за обществените поръчки, според който, ако се налага, и сега могат да се правят бързи ремонти, като се заобиколят процедурите по обявяване на търг. 

"Това е ненужен текст, който подсилва усещането, че с тази ограда продължават да се въртят нечисти дела. Ненужен текст, който създава прецедент за промени в законите, когато са неудобни", заяви той.

На трибуната се качи и депутатът от "Атака" Павел Шопов, за да припише на партията си заслугите, че изобщо има ограда на границата с Турция.

"За нас оградата е свидно чедо. Успяхме да убедим БСП при управлението на Пламен Орешарски да бъде започната, поддържахме тезата пред ГЕРБ, за да я довършат. Ние от “Атака” бяхме вдъхновител на тази ограда, заедно с НФСБ и ВМРО", декларира той.  

Аргументът на колегата му Христиан Митев защо липсата на търгове няма да води до злоупотреби, беше също любопитен - от думите му се разбра, че се разчита на "честната дума" на действащите областни управители, които щели да канят за пряко договаряне различни фирми и да сравняват цените им (нещо, което спокойно може да не се случва в нито един случай на ремонт на оградата с оглед на приетия текст - б.р.).

Така и не се разбра защо от ГЕРБ преди гласуването поискаха в пленарната зала да се появи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който да разясни спорните моменти и обстоятелствата около състоянието на оградата. Минута след това залата гласува окончателно поправката в закона - без МВР да каже каквото и да било.