Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ДПА.

Лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина.

"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", заявяват лидерите в съвместно изявление.

И допълват:

"Евросъюзът се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Британската министър-председателка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел също така се срещнаха в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия.

Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител в изявление след срещата.

"Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата. Очакваше се Тереза Мей да поиска и други страни от ЕС да изгонят руски дипломати, но за това не се съобщава нищо официално.

Борисов и Макрон се поздравиха сърдечно в Брюксел.

През миналата седмица Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовската президентка Далия Грибаускайте обяви, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия. Тя заяви, че ще вземе решение за налагане на мерки от страна на Литва срещу Русия в близко бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че е важно да се поддържат комуникационните канали с Русия.

В същото време обаче лидерите от Европейския съюз ще отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

"Той е отзован за консултации", каза един от цитираните източници.

Германската канцлерка Ангела Меркел допусна възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри и каза, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса, предаде БТА.

"Ние сме решени да реагираме заедно с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел.

Канцлерката заяви още, че ЕС очаква окончателното решение на американския президент Доналд Тръмп за това дали САЩ ще наложат мита на европейската стомана и алуминий. 

Тя предупреди, че ако това стане, ЕС ще предприеме ответни мерки.