Сръбският президент Александър Вучич нарече Косово "терористистка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили, и я обвини в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на висш сръбски представител, съобщи Асошиейтед прес. 

В остро изявление, предавано на живо по сръбски медии, Вучич каза, че случилото се няма да остане ненаказано, но не се оттегли от водените с посредничеството на ЕС преговори за нормализиране на отношенията с Косово. Той каза, че ще бъде направено всичко за запазване на мира, но Сърбия няма да позволи на никого да излага на риск сигурността на нейните граждани. Арестът на Марко Джурич е "брутална провокация, безсрамен престъпен акт", каза сръбският лидер, цитиран от Асошиейтед прес. 

Всички, участвали в задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда, заяви Вучич след свиканото заради случая заседание на Съвета за национална сигурност, предаде ТАСС.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за сдържаност и Косово, и Сърбия и каза, че е разговаряла със сръбския президент и с косовския лидер Хашим Тачи. 

Марко Джурич, сръбският представител в преговорите с Косово, бе задържан в Косовска Митровица, влизайки незаконно в Косово. По-късно той бе освободен и отведен от полицията до границата със Сърбия. 

Спецчасти арестуваха Марко Джурич.

Лекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение. 

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич, главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница. 

Косовските власти обявиха, че Джурич, влязъл без тяхно разрешение в Косово, е бил изгонен от страната. Служители разказаха, че полицията в Косово е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Косовска Митровица и да арестува Джурич.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.