"ЕЙ И ЕС - 3C Марица Изток 1" определи като "напълно неверни" обвиненията, отправени от работодатели, в жалбата им до омбудсмана на републиката.

Миналата седмица шефовете на четири национално представителни работодателски организации - Божидар Данев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП), в качеството си на физически лица, изпратиха жалба до Мая Манолова срещу двата ТЕЦ-а в енергийния комплекс "Марица изток", стопанисвани от дружествата ЕЙ И ЕС и "Контур Глобал".

"Отговорно твърдим, че те в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела, ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват" от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия", се казва в жалбата. Четиримата предприемачи призовават за незабавно разследване и предприемане на мерки за пресичане на това нарушаване на "правата на потребителите, "изразяващо се в открит и, на пръв поглед, узаконен грабеж".

"Даваме си сметка, че подобни жалби, напълно основателно биха могли да отправят още над 6 милиона пълнолетни граждани – гласоподаватели и най-вече данъкопллатци. Те биха могли да се оплачат не само от „американските централи”, които им изземват непазарно по 450 млн. лв. годишно, но и от всевъзможни "ВЕИ-та" и "високоефективни производства" на електроенергия, които неуморно тършуват из джобовете им, така че надплатената сметка да премине 1.5 млрд. лева годишно", се казва в жалбата.

"ЕЙ И ЕС - 3C Марица Изток 1“ изразява сериозна загриженост във връзка с продължаващата кампания на ръководителите на национално представените работодателски организации в България, насочена към създаване на атмосфера на нетърпимост към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", която е една най-големите и модерни мощности в България и има ключова роля за сигурността на доставките на електроенергия и енергийната независимост на страната ни. Това се заявява в позицията на централата. 

"Жалбата, подадена минaлата седмица от ръководителите на работодателските организации до Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова, съдържа напълно неверни обвинения към нашата компания. Категорично отхвърляме подобни обвинения, които не почиват на реални доказателства и са насочени към уронване на престижа на компанията и нанасяне на вреди на нашия бизнес в България. Сериозно сме загрижени, че подобни преднамерени опити за дискредитиране на най-големия международен инвеститор в България влошават инвестиционния климат и поставят под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната.

"ЕЙ И ЕС - 3C Марица Изток 1" още веднъж потвърждава своя ангажимент за тясно сътрудничество с българските власти с цел подобряване на инвестиционния климат в страната, се казва в изявлението.

Миналата седмица стана ясно, че са предприети стъпки от страна на българското правителство по прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени с т.нар. американски централи (ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3). Компаниите са поискали неколкомесечен срок, за да се запознаят с представената им методология.

Основният въпрос е за каква сума ще се договорят чуждестранните инвеститори и българските власти.