Проектите за модернизация на въоръжението да бъдат внесени в Министерския съвет в началото на април. Това обеща днес военният министър и рожденик Красимир Каракачанов, след заседанието на комисията по отбрана в парламента, където трябваше да ъде изслушан от депутатите по актуални теми.

Това е поредния срок, който Министерството на отбраната дава за рестарт на проектите за закупуване на нови изтребители, на машити за сухопътните войски и за нови кораби. Най-коментиран бе проектът за нови самолети - по думите на Каракачанов от днес проектите са готови. Забавяне имало при проекта за Военноморските сили, пък министърът искал да внесе трите предложения накуп, стана ясно още от думите му. 

Проектът за купуване на изтребител е разширен с предложение в процедурата да могат да участват всички страни членки на ЕС и НАТО, твърдят запознати с текстовете. Има и ново предложение за разсрочването на плащанията по години. Процедурата ще започне от самото начало, след като предишната бе прекратена по настояване на ГЕРБ. Това значи, че след като Министерският съвет одобри документите следва инвестиционните проекти да минат и през Народното събрание, а след това да започнат да се изплащат нови запитвания до производителите на изтребители и съответните държави. Според представители на военната експертиза в най-добрият случай процедурата ще трае около 9 месеца. 

Повечето документи, извън тези за купуване на кораби, били готови още в края на есетна миналата година. Внасянето им, за да стартират обаче е въпрос на политическо решение. 

Цената за възстановяване на летателните способности на самолетите "Спартан" е около 17 млн. евро или около 34 млн. лева - с около 14 млн. лв. по-малко от първоначалната сума, похвалиха се днес от Министерството на отбраната по време на изслушването. По-ниската цена е договорена от работната група, която води преговорите.

До дни ще бъде подписан договорът с италианската компания "Леонардо" и "Спартан"-ите ще могат да литнат отново, стана ясно още по време на заседанието. Договорът ще е за ремонт и поддръжка до 2024 г. В края на миналата година се разбра, че пари за трите самолета няма, а един от тях претърпя и инцидент при кацане. Това се случи през януари. 

Четири от машините Су-25 също вече са годни за летене, казаха от военното министерство, след като в края на 2017-а и те бяха приземени.