По традиция в България 1-ви август е Ден на градинаря, но по света празнуват онези, които отглеждат хмел - защото днес е Международният ден на бирата!

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се чрез варене и ферментация нанишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.

Бирата е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на 10 хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури, а първите писмени свидетелства са от следващото хилядолетие в Древен Египет и Месопотамия.

Някои археолози дори търсят връзка между появата на бирата и самата възможност за възникване на цивилизация. Но вие знаете, че дори да не докажат тази теория, цивилизацията вече не може без кехлибарената напитка - затова отворете днес една и отпразнувайте!