След среща при премиера Бойко Борисов днес зърнопроизводителите се отказаха от планирания си за 3 април протест. Отказаха ги постигнатите договорености при разговорите, на които присъстваха земеделският министър Румен Порожанов и депутати: фермерите няма да бъдат третирани като търговци, а като крайни потребители на горива, което означава, че ведомствените им бензиностанции ще бъдат регистрирани по облекчен режим, без изискване да отговарят на Закона за устройство на територията, без да бъдат монтирани нивомери и без банкови гаранции.

 

Но все пак ведомствените бензиностанции ще трябва да посочат точен адрес, на който да бъдат проверявани от властите и при нарушения - санкционирани. 

Председателят на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов благодари на премиера и на Порожанов за разрешаването на проблема с думите: "За момента е решен."

На 26 март на извънредно заседание УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите реши на 3 април да бъдат блокирани пътища в страната в знак на протест срещу проектозакона за горивата, изготвен от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" начело с Емил Димитров. От браншовата организация заявиха, че с измененията се поставят неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. Зърнопроизводителите настояха чрез декларация до парламента и правителството да бъдат изключени от обхвата на Закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София.

На 31 март след среща с министъра на земеделието Румен Порожанов и председателя на съюза на земеделските кооперации (НСЗКБ) управителният съвет на НАЗ реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че да не бъдат натоварени с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец", каза в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 

"Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец съгласно закона и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част", допълни още Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана.

От Нова година ще влязат в сила промените в Закона за горивата, премиерът пое ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта, заяви пък депутатът Емил Димитров след срещата. 

"Предстои изготвянето на доклад с всички постигнати договорености и баланс на интересите. В него ще залегнат всички постигнати до момента споразумения и ще бъде внесен на първо четене в зала. Между първо и второ четене всички предложения, които финансовият министър и неговият екип, съответно и браншовите организации изготвят като готов текст, за да улесня процедурата - аз лично ще ги внеса. По този начин ще спестим време. След това ще направим работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде приет. Постигнахме споразумение влизането на закона да бъде от Нова година, за да могат земеделците да се подготвят, тъй като това са си процедури, а и те сега в момента са заети с друга дейност", заяви Димитров.

На срещата е бил договорен и облекчен режим за тези земеделски производители, които до момента не са регистрирали бензиностанции - как да позиционират своите резервоари по вид, обем, местонахождение и как да се извършва контролът без нивомерни системи.

"Системата ще бъде разработена от Агенция „Митници“ и НАП за целите на контрола, без да ги утежнява допълнително. Всички декларираха, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци. Никой не възрази върху задаването на санкции срещу нерегистрирани бензиностанции, нелегални резервоари", обясни той и подчерта, че земеделците са декларирали, че те са във видимата част, а не в сенчестата, така че се разграничават от всички други, които имат порочни практики.