Президентът на Русия Владимир Путин разчита, че на сесията на Организацията за забрана на химическото оръжие в сряда ще бъде поставена точка на случая "Скрипал". Той заяви това на пресконференция след разговорите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

Путин съобщи, че за обсъждане в дневния ред са внесени "минимум 20 въпроса". При това той подчерта, че Русия е заинтересувана от пълноценно разследване.

"Искаме да ни допуснат до това разследване и разчитаме да получим съответните материали, понеже става дума за граждани на Руската федерация", каза той.

Президентът напомни, че шефът на британската лаборатория в интервю за "Скай нюз" съобщи, че неговите сътрудници не са установили произхода на това нервнопаралитично вещество.

"Те не могат да идентифицират страната на произход, включително не могат да кажат, че това вещество е било произведено в Руската федерация", заяви Путин, като цитира експерти, които твърдят, че подобни вещества могат да се произвеждат в около 20 страни.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще заседава днес, ден след като британска лаборатория призна, че няма доказателства, че използваното при покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал вещество произхожда от Русия, предаде Франс прес.

Представителите на 41 държави членки на ОЗХО ще се съберат в 11 часа българско време в Хага по искане на Москва за нова размяна на дипломатически аргументи по казуса, който доведе до една от най-сериозните кризи между Русия и Запада след студената война.

Няколко дни след покушението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в английския град Солсбъри, ръководителката на британското правителство Тереза Мей обвини Москва и каза, че това било "единственото възможно обяснение". 29 държави изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Кремъл отрича да е замесен.

Британското външно министерство заяви, че заседанието на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), на което да се обсъди разследването на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, е тактика на Русия за отклоняване на вниманието, предаде Франс прес.

"Тази руска инициатива е нова тактика за отклоняване на вниманието, целяща да подкопае работата на ОЗХО" в разследването й, се казва в изявление на министерството.

По повод изявлението на шефа на военната лаборатория в Портън Даун, че учените не могат да установят къде е било произведено използваното срещу Скрипал бойно отровно вещество, говорител на британското правителство заяви, че от самото начало е било обявено, че експертите от Портън Даун са идентифицирали използваното в нападението в Солсбъри вещество като нервнопаралитичния агент новичок, предаде Ройтерс.

"Това е само една част от картината. Както премиерът Тереза Мей посочи, в нея е включено и знанието ни, че през последното десетилетие Русия е проучвала начини за пренасяне на нервнопаралитични вещества вероятно за убийства и че като част от тази програма е произвела и складирала малки количества новичок, както и историята на Русия в извършването на поръчани от държавата убийства и преценката ни, че Русия възприема бившите си разузнавачи като мишени", каза говорителят.

Отношенията на Русия със страните, които подкрепиха Лондон по случая "Скрипал", са отровени за дълго време, заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов в интервю за телевизия "Россия 24", цитирано от ТАСС.

"Редица страни послушаха Лондон в тази ситуация, а други не го направиха. Мога да кажа, че ако нещо е било отровено наистина и задълго, това са нашите отношения с тези страни, включително Великобритания и САЩ", каза Чижов.

Ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви снощи, че тя не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен през миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия, предаде Ройтерс. 

"Ние можахме да го идентифицираме като новичок и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун, Англия. "Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.

Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата. "Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.

Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент.

"Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", каза Ейткънхед.