Британските спецслужби предполагат с висока степен на вероятност, че са установили местонахождението на секретната руска лаборатория, в която е било приозведено нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал, пише в. "Таймс". 

Вестникът се позовава на източници от спецслужбите, които обаче не са разклири точното място на лабораторията.

С помощта на научен анализ и на разузнавателни средства на правителството и на спецслужбите се е удало да установят вероятния източник на производство. Министерският съвет има достатъчно обширна информация за това, заявява анонимен източник пред "Таймс".

Кабинетът бил информиран още на 7 март по време на заседанието със спецотряда "Кобра". Това означава, че лабораторията, произвела новичок, е била ясна на британското правителство едва три дни след покушението срещу Скрипал и дъщеря му, предава ТАСС, цитирайки "Таймс".

Източникът все пак пояснява, че информацията не е 100 процента сигурна. 

В същото време британският външен министър Борис Джонсън приветства решението на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), с което бе отхвърлено предложението на Русия за ново съвместно разследване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри преди месец, предаде Ройтерс. 

Предложението бе отхвърлено с 15 на 6 гласа, а 17 страни се въздържаха. В гласуването участваха 38 от 41 страни членки на Изпълнителния съвет на ОЗХО.

"Русия имаше една цел наум след опитите за убийство на територията на Обединеното кралство чрез използването на бойно химическо вещество - да затъмни истината и да обърка обществото", се казва в изявлението на Джонсън. По думите му "международната общност още веднъж е прозряла тази тактика и енергично отрази опитите на Русия да извади от релси правилния международен процес". 

Лондонският "Гардиън" пише, че Борис Джонсън ще бъде изложен на неудобни въпроси за твърденията си, че Русия е производител на нервнопаралитичното вещество от Солсбъри. Това е защото вчера е станало ясно, че външното министерство в Лондон е изтрило от страницата си в "Туитър" един текст, в който се казва, че експертите от Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун са установили, че "това е боен нервнопаралитичен агент, произведен в Русия". 

Обаче от лабораторията казаха, че "не са идентифицирали точния източник" на отровата, а вчера Бен Уолъс, министър за сигурността и икономическата престъпност, уточни, че учените от Портън Даун са осигурили само част от картината и от тях не се е очаквало да приписват отговорност за атаката. Уолъс каза пред Би Би Си, че "учените са си учени" и даде пример, че криминолозите установяват фактите.

"Те ми казват, че е използван пистолет и какъв тип пистолет, но кой го е използвал, точно как го е използвал, това е предмет на по-широко разследване", каза министърът.

Изтритият текст в "Туитър" с дата 20 март е по повод презентацията на британския посланик в Москва по случай Скрипал. Сега Джонсън е под засилващ се натиск да обясни дали правителството си е променило позицията, пише "Гардиън".