Руският регулатор Роскомнадзор ще повдигне въпроса за блокирането на Facebook, предаде Би Би Си.

Това ще се случи, ако социалната мрежа не изпълни исканията да локализира данните на руските потребители. До края на годината компанията ще бъде подложена на проверка, заяви пред в. "Известия" Александър Жаров - шефът на Роскомнадзор.

"Има няколко точки, които трябва да бъдат изпълнени - локализиране на базата данни на руските граждани на територията на Русия, премахване на всякаква забранена информация - а те вече доста закъсняват със сроковете - и спазването на други закони", предупреждава Жаров.

"Дори част от тези изисквания да не бъдат изпълнени или руската държава не бъде информирана за намерението такива действия да бъдат извършени, очевидно на дневен ред ще бъде въпросът за блокирането", допълни той.

От 1 септември 2015 г. в Русия действат поправки към Закона за личните данни. Те изискват локализирането на личните данни на руснаците на територията на страната. Под лични данни се подразбират всички данни за руски граждани, използвани при регистрирането в сайтове, извършването на покупки по интернет, препращане на пощенски съобщения и т.н. Законът важи както за местните, така и за чуждестранните компании.

Сайтовете, нарушили изискванията, биват вкарвани от Роскомнадзор в специален регистър и ако откажат да отстранят нарушението, трябва да бъдат блокирани. Законът предвижда органът да може да проверява компаниите дали спазват законодателството. В случай на установяване на нарушение трябва да бъде написана препоръка за отстраняването му, за което се предвижда половингодишен срок.

Facebook не е единствената социална мрежа, която все още не е изпълнила изискването за локализиране на личните данни на руснаците. Не го е направил и микроблогът Twitter, с когото Роскомнадзор преговаря от 2014 г. Сега от тази компания са обещали да решат проблема до средата на тази година.

Исканията така и не изпълни социалната мрежа LinkedIn. Затова тя бе внесена в черния списък на Роскомнадзор и е блокирана в Русия от ноември 2016 г.

На 13 април руски съд постанови чат приложението Telegram да бъде блокирано на територията на страната. Причина бе отказът на компанията да даде на руските служби за сигурност ключа за декриптиране на тайната кореспонденция на клиентите. 

Днес от Роскомнадзор обявиха, че ще блокират и някои сървъри на Google и Amazon, за да изпълнят решението за Telegram.