За съжаление поредното дерби между ЦСКА-София и “Левски”, този път по-зрелищно и вълнуващо до самия край, имаше и друг резултат. До болка познат. Ранена полицайка, при това от бомбичка, хвърлена не към пистата на стадион “Васил Левски”, а в един от входовете, в който чакали “резервни” служители на реда.

Безумно е, спор няма. Още по-зле от обичайната практика. Дай Боже, жената да се възстанови напълно. Тази сутрин новините от ИСУЛ бяха отпимистични.

А от снощи си говорим неща, които си говорим вече над 20 години. Но няма прелистване на страницата. Как тази бомбичка е хвърлена не само срещу полицията. Всъщност е насочена срещу “Левски” (понеже сега идва от сектор “Б”), нещо повече - хвърлена е срещу футбола, срещу “нормалните” фенове, ето затова те все по-малко посещават стадионите, българският футбол е тъжна картинка за все по-малко зрители и т.н. и т.н.

Ако си случайно попаднал днес в България, ще се кажеш, че такъв инцидент се случва за първи път. То са декларации, срещи при министри, обещания за мерки и законодателни промени, сформиране на комисии…

Затова нека припомня някои събития.

15 октомври 2000 г. След мача ЦСКА - “Левски” (1:1) на стадион “Българска армия” агитки на “червени” и “сини” се срещат на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “6 септември”. Започват да се замерят с камъни. Запалянко на “Левски” хвърля бомбичка, като снощната, която при злощастен рикошет удря в гърба седналия пред кафене с приятели 30-годишен Младен Младенов (бил е на мача). Младият мъж почина.

28 август 2003 г. В началото на квалификацията за групите на Шампионската лига ЦСКА - “Галатасарай” (0:3) Гергана Орлова, която за първи път стъпва на мач, е ранена в главата от бомбичка. Като снощната. Пак злощастен рикошет, тъй като самоделката се взривява в сектор “Г” на Армията. Момичето претърпя над 20 операции, не се възстанови напълно.

26 февруари 2011 г. Левски - ЦСКА (1:3) на стадион “Георги Аспарухов”. Това дерби влезе в историята с няколко неща. Едно от тях е, че след триумфа на “червените”, те бяха поздравени от едва неколцина запалянковци на трибуните, толкова бяха останали. На полувремето полицията изтласка вън от стадиона към 3000 “червени”, тъй като имало  риск да нахлуят на терена. Те счупиха оградата в сектор “Г”, имаше ранен полицай, “престрелки” със сигнални ракета между агитки на трибуните…

Цяло чудо е, че не стана голяма трагедия при “изселването” на агитката от непригодния за зрители сектор. Момиче паднало и си глътнало езика, едва не било стъпкано…

Ще запомним и друго. Трима журналисти си направиха експеримент и влязоха на стадиона с публиката на ЦСКА - още от шествието към “Герена”. Имаше тайно записано видео. И там видяхме любопитни неща. Феновете не само, че не бяха проверени на влизане, полицаите ги пускаха абсолютно безпрепятствено. Можеха да внесат каквото поискат. Така влязоха и хора без билети (предварително беше дадена квота), което е една от причините за инцидента, тъй като секторът се пренасели. 

За тези години инцидентите с бомбички чет нямат. Имаше ранени полицаи, футболисти, треньори и фоторепортери, откъснати ръце…

Но излиза, че за близо 20 години уроците не са научени.

В предаването “Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че не може на 100 процента да се гарантира, че няма да се вкарат веществата за изработване на бомбичките. 

Явно по презумпция той приема, че е невъзможно да се внесат готови бомбички. ОК. Ако не е така, имаме голям проблем, тъй като самоделката, ранила полицайката, е голяма колкото юмрукът на възрастен мъж.

Простете, г-н главен секретар, помня ви отлично от времето, в което бяхте редови полицай по такива мачове, но и оправдението за правене на смъртоносната смес на трибуните не звучи убедително. Открай време се знае, че хулиганите в агитките прибягват до това.

Добре, вкарали са някак (по чорапи, бельо и т.н.) миниум, бял бронз и каквото там. Ами практиката от Западна Европа за наблюдение на агитките в реално време преди и по време на мач с помощта на съвременни камери? Не сте ли обменяли опит с колеги в Италия, Англия, Германия, Холандия и т.н.?

Предполага се, че все ще направи впечатление, когато няколко души правят бомбички преди началото на срещата (тогава е най-удобно да ги направят). Как в Италия се справят със следенето на 60-70 хиляди души. Вчера на “Васил Левски” имаше малко повече от 15 хиляди. И сектор “Б” не беше пълен.

Да не говорим, че хората, които се занимават с бомбички в най-големите агитки в България, се знаят, имат си прякори и т.н. и т.н.

Снощи научихме, че феновете в сектор “Б” са щателно пребъркани и проверени след мача. За да се установи извършителят. А преди мача? Имаше по два кордона с полицаи, които проверяваха всички зрители.

Какво реално се направи за повече от 20 лета, за да се ограничат бомбаджиите поне на стадиона?

И тук стигаме до казус, който и друг път сме засягали. Известно е, че футболните клубове си плащат за охрана на мачовете. А за какво точно плащат? Ако четете решенията на вече добилата лоша слава дисциплинарна комисия на БФС в официалния сайт на централата, ще видите, че след всяко заседание има глобени клубове задето част от публиката им е използвала “нерегламентирано факли, бомбички, димки и други пиротехнически изделия”.

Как се вкарва на стадион факла и сигнална ракета? И те ли се изработват както си седиш и люпиш семки?

Има върху какво доста да се замисли МВР, ако иска да защити собствените си служители така както, вярвам, иска да защити гражданите.

Естествено, клубовете не са невинни. Те не правят нищо, за да спрат хулиганите. Няма дори опити за превенция. Най-често оттам ще чуете: “Ама ние не можем да следим кой, как и с каква цел влиза на стадиона, това е работа на полицията”.

В някаква степен хулиганите са и покровителствани. Говори се, че и политически. Добре известна практика е да се плаща на стюарди, които в общи линии не вършат нищо полезно. Някъде се плаща и “под масата” (има и други форми) с цел контролиране на поне част от фенската маса и осигуряване на подкрепа в кризисни моменти. Едно важно уточнение: онези, които вземат пари, не мятат бомби. Те не си цапат ръцете с такива неща.

Младен Маринов призова обществото да въстане срещу “такива хора, защото полицаите са на обществото”. Добре е да знаем, че полицаите са на обществото. А държавата ще се погрижи ли за обществото? Нищо чудно утре да чуем такъв призив за въставане и срещу автоджамбазите, крадците, измамниците, насилниците по селата…

Кой от футболното общество да въстане? Защо да са работа на онзи, който отива на мач с децата си и иска да повика, да се порадва или пострада с любимия отбор, хулиганите, влизащи с бомби и с вандалски намерения?

Полицията може и трябва да има водеща роля да се справи с бомбаджиите. Просто трябва да си влезе в задълженията. За тези 20 години тя прие ролята на зрителя, който брои гилзите (бомбите). Преди мачовете “Левски” - ЦСКА от години се правят едни срещи между униформените, фенклубовете и клубовете. Може и да са полезни, в началото - преди доста години, бяха такива. Но ето че е дошло време ролите да се преосмислят.

На 4 април се забавлявахме и иронизирахме как Бойко Борисов се хванал да променя началния час на дербитата. Наистина е нелепо. А как се стигна дотам? На среща между изредените по-горе страни те не се бяха съобразили с цяла наредба, в която е записано, че мачовете между “червени” и “сини” задължително свършват по светло. Видно е, че има защо.

Години наред полицията се съобразява с някакви предложени от агитките “правила”, че в секторите им не се влизало едва ли не при никакви обстоятелства. За тази работа имало стюарди. Така бяха изпочупени няколко стадиона в България - “Българска армия” (няколко пъти), “Георги Аспарухов” (няколко пъти)... На “Лазур” в Бургас изгоря технология за рекламните табла на финал за Купата между “Ботев” и “Лудогорец”.

Примерите с Англия са неуместни, защото там държавата “пипна” здраво и тогава чак дойдоха стюардите. А за прочистването на футбола от хулиганите помогнаха и други фактори: стана скъпо удоволствие да се ходи на мач (с всичките ритуали като пиене на бира, хапване, значка и програмка), а стадионите вече предразполагат да се гледа спектакъл, не нещо друго.

В други страни, като Италия, Франция и Германия, например, полицията влиза в сектора, ако трябва да се погрижи за спазване на реда. Питайте техните хулигани и най-вече английските.

Така че, заслужете си уважението, за което настоявате. В противен случай отново ще подозираме, че определени субекти в големите агитки се използват за политически цели понякога и срещу това получават закрила.