„Трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО.“ Цветан Цветанов хвърли „бомбата“ след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, а поводът бе проект за становище, представен от президента.

„Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете“, отговори Радев.

Двама се скарали, медиите са свръхоригинални с думата „скандал“, но едва ли много хора разбраха за какво точно става дума.

Два дни по-късно председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“, част от управляващата коалиция, Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание на Република България Явор Нотев „светнаха“ от незаконно окупирания Крим, обявиха го за неокупиран, обещаха съдействие на Русия и се похвалиха, че са наложили проруско поведение на българското правителство.

Ето това вече наистина е скандал.

Проблемът с Радев:

Президентът не е говорил за излизане от ЕС и НАТО, това просто е ефектният „превод“, направен от Цветанов. Камъчето е заровено в следното изречение от подготвената от Радев позиция:

Въпреки декларираната подкрепа над ИДИЛ конфликтът в Сирия се разраства. Нанесените удари по обекти в Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в района.

Сега сравнете това изречение с официалната позиция на Европейския съюз, от който България също е част:

ЕС бе информиран за целенасочените въздушни удари от страна на САЩ, Франция и Обединеното кралство по съоръжения за химическо оръжие в Сирия, като тези конкретни мерки бяха предприети единствено с цел да се предотврати по-нататъшното използване на химически оръжия и на химически вещества като оръжие на сирийския режим срещу собствения му народ. ЕС подкрепя всички усилия, насочени към предотвратяване на използването на химическо оръжие.

Румен Радев не споменава изобщо химическото оръжие и реагира така, все едно всичко в Сирия до миналата седмица е било като лятна ваканция в „Артек“ и изведнъж на американците, британците и французите им скимнало да стрелят. Всъщност, това е едно към едно позицията на Русия.

[[nid:66791]]

Проектът на Румен Радев не забелязва изобщо, че България е част от Европейския съюз и НАТО. На практика президентът не е направил стъпки за излизане от ЕС и НАТО, а направо се е държал така, все едно вече сме излезли.

Проблемът със Сидеров:

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. За целия цивилизован свят, който все още обръща внимание на международното право, Крим е Украйна. Европейският съюз не признава Крим за руски и наложи санкции на висши руски представители, участвали активно в анексирането. Това е позицията на Европа.

В момента България е председател на Съвета на ЕС. Точно сега посещението на партиен лидер от управляващата коалиция и на зам.-председател на парламента в Крим е демонстрация за „пробита“ Европа. Висши представители на държавата председател на ЕС отиват в Крим и обявяват, че „България в момента има чудесния шанс да бъде посредник между Евросъюза и Русия“ - т.е. посредник между себе си и Русия.

Нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро премиерът взе решение да не се експулсират руски дипломати след случая „Скрипал“. Ако беше друга коалиция, може би отношенията с Русия щяха да бъдат други”, каза Сидеров в Крим.

В детските игри често някой от участниците допира палеца на разтворената си китка до носа си и започва да мърда останалите пръсти - т.е. ще си правя каквото си искам, изобщо не ми пука за вас. Това направиха Сидеров и Нотев.

Не им е Радев големият проблем на управляващите. Той само опита да прокара антизападна позиция, докато Сидеров вече бодро провежда такава политика. От тяхно име.