Волен Сидеров - председател на ПГ на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", се е похвалил в Крим, че благодарение на участието им във властта премиерът Бойко Борисов е взел решение България да не експулсира руски дипломати след случая "Скрипал". Това става ясно от прессъобщение, изпратено от партия "Атака".

„Нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро премиерът взе решение да не се експулсират руски дипломати след случая „Скрипал“. Ако беше друга коалиция, може би отношенията с Русия щяха да бъдат други”, е заявил Волен Сидеров, цитиран от пресцентъра на партията си. 

Той бил оптимист, че след евроизборите щяло да има по-голямо присъствие в Европа на "патриотични и консервативни партии като "Атака" - а те щели да "оказват въздействие на своите правителства".

Сидеров и още трима души от "Атака" са участници в икономически форум в Ялта, става ясно от съобщението. Пред делегатите там националистът заявил, че "България в момента има чудесния шанс да бъде посредник между Евросъюза и Русия, защото към този момент председателстваме Съюза".

"Главата на Република Крим"

От прессъобщението на "Атака" става ясно още, че партията и Волен Сидеров са произвели анексирания Крим в "република Крим", която има своя "глава"*, а родният националист дори обсъждал "бъдещите икономически отношения" с въпросната "глава".

"Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със Сергей Аксьонов - глава на Република Крим. Това стана по време на големия икономически форум в Ялта, където присъстват четирима представители на партия АТАКА. Сидеров и Аксьонов са обсъдили развитието на туризма,  бъдещите икономически отношения и си обещаха да поддържат връзка и занапред." - това гласи дословно и без редакторска намеса съобщението.

Сидеров се е произнесъл и по международни въпроси по време на посещението си - пред партийната АЛФА ТВ. Ето какво гласи дословно тази част от прессъобщението, илюстрирана със снимка на председателя на ПГ на управляващите "Обединени патриоти" пред Ливадийския дворец:

"В Ливадийския дворец в Ялта Сидеров заяви още, че тракането на оръжия не може да стресне Русия, а Доналд Тръмп трябва да намери баланса в себе си.

„Ясно е, че големите сили никога няма да се заобичат, но те трябва да успеят да се договорят, както са направили Рузвелт, Сталин и Чърчил след Втората световна война. Именно тук, в Ливадийския дворец, тримата големи, както ги наричат, показват как може да се осъществи разговор, независимо от различията. Тръмп трябва да намери пътя и да излезе от капана на лобитата. Ако не го направи, той ще изостане от световните лидери. Защото дори Меркел започва да се усеща какъв е правилният път. Консерватизмът се надига в Европа, Европа е част от Евразия и нормалните отношения с Русия трябва да се възстановят. Всичко останало е абсурд, който не може да продължава дълго”.

Сюжетът с коалиционния партньор на ГЕРБ се развива на фона на двудневните словесни престрелки между заместника на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев, в които първият обвинява вторият, че "гледа на Изток" и от избора му "евроатлантическите ни партньори" нямали такова доверие в страната ни. За поведението на Сидеров Цветанов и ГЕРБ предпочитат да не говорят. 

--

Бел. ред: всъщност коректният превод на "главата" би бил "председател на съвета на минстрите", т. е. премиер.