Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са твърдо против отпадане на забраната за тютюнопушене в заведенията - по повод предложението на вицепремиера Валери Симеонов да се върне старият режим - със салони за пушачи и непушачи. Това става шест години след въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

"Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите. От тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни.

Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето“, добави Борисов, като уточни, че трябва да се поощрят тези, които спазват указанията, а тези, които не ги изпълняват съответно - има решение как да се процедира.

Два месеца след като заяви: "Имаме само 6% контрабандни цигари, ето ви борба с корупцията", Борисов скастри днес областните дирекции на МВР в Хасково и Ямбол заради ръст по места на незаконния трафик. Хасково и Ямбол са в близост до границата с Турция, откъдето главно идват контрабандните цигари, и министър-председателят даде месец срок да се "поправят".

 
През последното тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6.6%, докато през третото тримесечие беше 6 на сто. На годишна база намалението на контрабандата е с 1.2 на сто, показват данни на инициатива "Срещу незаконната търговия", оповестени днес. Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града.
 
По данни на търговците на тютюневи изделия в страната има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти.

Борисов присъства при представяне на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари и не пропусна отново да посочи, че:

"Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен - защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Един месец срок, но да напишат защо - какво е предизвикало това увеличение. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. В следващото тримесечие това трябва да се направи“, разпореди Борисов.

Борисов риторично попита дали другите страни от ЕС провеждат подобно мероприятие, на което да идват премиерите и прокурорите. 

"В Ирландия има на 100 кутии 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии 30 контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам, колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпросът да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика.