Не е образувано наказателно производство по турския доклад за контрабанда, в който беше намесено името на "Булгартабак". Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговори на въпроси на медиите, след изслушването си от временната комисия, която проверява сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

През декември м.г. Цацаров съобщи, че е поискал проверка по доклада на турските служби, предоставен му от вътрешния министър Валентин Радев. Във въпросния доклад "Булгартабак" - компания, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски в годините, е спомената в контекст за контрабанда на нейни марки цигари. 

Цацаров обясни хронологията на събитията - след като е получил доклада на съседите ни, той е поискал информация от всички институции, които биха могли да имат отношение по темата - "Гранична полиция", Агенция "Митници" и прочие. Чрез ДАНС в рамките на проверката прокуратурата е изисквала информация какво е естеството на този доклад, кой го е създал, какви са целите и за какво е използван, дали е послужил за основа за разследване в турската държава. 

Отговорът от подразделението на турското МВР е получен, докладът имал аналитичен характер, бил за целите на превенция на контрабандата и е представен на Интерпол. В него се споменават марки цигари, но не се твърди дали са произведени от "Булгартабак" или са резултат от нелегално производство, стана ясно още от думите на Цацаров. 

"В Турция не е имало действие по разследване и наказателно преследване. Наблюдаващият прокурор и у нас не е образувал наказателно производство. На практика няма данни за престъпление", каза Цацаров. 

Главният прокурор съобщи, че е разпоредена проверка на Инспектората на прокуратурата срещу обвинителката от Пловдив Недялка Попова. Тя си позволи в интервю квалификации по отношение на мюсюлманите в България. Попова е наблюдваща мегаделото срещу Ахмед Муса и 12-те имами, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа, което отново е в Пловдивския апелативен съд. 

 
С уговорката, че коментира в лично качество, а институционалната проверка е в ход, Цацаров определи думите на Попова като "недопустими" и заяви, че казаното е противопоставяне на българските граждани на религиозен принцип. Сигнали за поведението на обвинителката има от ДПС, от граждани, които са се почувствали засегнати, както и от защитниците на обвинените в разпространение на радикален ислям имами.
 
Междувременно днес Висшият мюсюлмански съвет осъди остро изказването на Попова, в което тя посочва, че "когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена". След извънредно заседание по случая, от Съвета излязоха с отворено писмо, в което определят й като "престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България и извън нея". 
 
От Висшия мюсюлмански съвет отправят питане към президента, Народното събрание, Министерския съвет, съдебната власт и прокуратурата дали изказването на Попова съответства с политиката на държавата към мюсюлманите в България и дали това е държавна политика, или е лично мнение на прокурора. В позицията се посочва, че ще бъдат използвани всички демократични и законови средства за защита на човешките права, в това число и сезиране на компетентните европейски институции и организации.