Мач със седем гола, изгледи за пълен погром и в крайна сметка надежди за интересен реванш. Това сътвориха "Ливърпул" и "Рома" в първия полуфинал на Шампионската лига, завършил 5:2 на стадион "Анфийлд".

Малко преди края английският тим водеше с 5:0 и изглеждаше, че го чака "туристическо" пътуване до Вечния град. Ала "Рома" намери сили да върне два гола и запази някакви шансове за ответния сблъсък. 

На четвъртфиналите "вълците" загубиха с 1:4 от "Барселона" като гости, но после стигнаха до паметното 3:0. Имат ли сили за нов подвиг?

И днес италианският тим започна доста открито и със самочувствие, като първи застраши една от двете врати. В 18-ата минута Александър Коларов удари греда с далечен удар.

Постепенно "Ливърпул" напипа темпото си и установи страховит натиск, при който всяка атака носеше опасност. Домакините заредиха голови ситуации, стреляха от всички точки в близост до вратата на Алисон.

В 36-ата минута Мохамед Салах откри със страхотен гол - египтянинът, без съмнение най-добрият футболист в Европа в момента, заби топката в горния десен ъгъл на рамката с диагонален шут. Не се зарадва, защото до миналото лято играеше за "Рома". Не се зарадва и в 45-ата за 2:0.

След почивката "червените" продължиха тормоза над своя съперник. В тези минути "Ливърпул" играеше тоталния футбол на XXI век. Салах изработи гола на Садио Мане в 56-ата. Последваха минути на Роберто Фирмино, който реализира в 61-ата и 69-ата. 

5:0, а имаше още 20 минути до края. На боксов жаргон "Рома" изглеждаше гроги. Но "Ливърпул" намали темпото. И Един Джеко и компания стъпиха на краката си.

Босненецът намали майсторски в 81-ата. В 85-ата пък Диего Пероти отбеляза от дузпа - 2:5. Трудно е да се повярва, че с това нападение "Ливърпул" няма да вкара на "Олимпико", но така се говореше и за "Барселона".

В сряда е другият полуфинал, в който "Байерн" приема "Реал" (Мадрид).