Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че бившите комунистически страни, които са членки на ЕС, все още се нуждаят от високи нива на финансиране от еврофондовете, за да могат да догонят жизнените стандарти на западните си партньори, предаде Асошиейтед прес.

На съвместна пресконференция с гостуващия във Варшава словашки премиер Петер Пелегрини Моравецки каза, че държавите от Източна Европа все още са по-изостанали от Запада, защото след Втората световна война не са имали "късмета" да могат да се развиват напълно икономически. Полският премиер отбеляза, че жизненият стандарт и инфраструктурата на европейския Изток остава под равнищата на европейския Запад. 

Изявлението на премиера на Полша идва по време, когато се съобщава за планове да бъде намалено с милиарди евро финансирането за страните от Централна Европа в следващата бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Смята се, че това отчасти е наказателна мярка срещу Полша и Унгария заради неспазване на върховенството на закона и отказа им да приемат мигранти, отбеляза АП.