Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред Нова тв последния доклад на "Репортери без граници", според който България продължава да пада по отношение на свободата на словото и вече е на 111-о място. В доклада изрично се споменава, че Делян Пеевски, който е и депутат от ДПС, е един от отговорните за тази незавидна класация.

"Кои са репортери без граници? NGO. Тяхната оценка меродавна ли е? Не е меродавна. Могат да бъдат репортери без граници, но да клепат България с граници", заяви Цонев.

Той припомни, че двамата с Пеевски са внесли законопрект, чрез който да се освети собствеността в медиите и да стане ясно дали наистина има монопол в тяхното разпространение.

"Този законопроект отлежава ли два месеца в НС? Беше ли оплют този законопроект от медиите, към които гравитира "Репортери без граници"? Вие в Нова тв имате ли свобода на словото? Аз като политик казвам, че има свобода на медиите, защото никой не ме е цензурирал, ходя във всички медии. Журналистите да кажат дали някой ги притиска, дали издатели ги притискат", заяви Цонев.

И изтъкна, че в доклада на "Репортери без граници" няма нито дума за създателите на "корпоративните медии". Като такива той посочи Иво Прокопиев и Сашо Дончев.

"Ние сме чисти, ние сме ОК, г-н Пеевски е ОК. Да бъдат така добри ГЕРБ да го придвижат (законопроекта - б.р.).", каза още Цонев.

И допълни:

"Къде е тая свобода на словото на последно място. Всеки си казва гледната точка  - срещу властта, прокуратурата. Това не отговаря на действителността."

Когато му бе споменато, че ще стане дума за Пеевски, Цонев отговори:

"Аз съм подготвен, то иначе няма да е разговор."

Именно след един такъв разговор на Цонев в същото студио водещата Анна Цолова бе свалена от екран. 

Цонев каза още, че войната между институциите, визирайки словесните престрелки между президентството и мнозинството, не е полезно. Според Цонев не президентът, а коалиционният партньор на ГЕРБ се опитва да промени евроатлантическия път на България. От думите му стана ясно, че той визира най-вече лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговото посещение в Крим.

"Изявленията от Крим, те са ясна заявка за смяна на пътя. Конфликтът, който беше предизвикан от Цветан Цветанов, имшае за цел да спусне димна завеса за истинския конфликт - накъде води България ГЕРБ с тази коалиция. Сидеров не може да бъде обвинен в непоследователност", изтъкна Цонев.

Според него настоящата управляваща коалиция не е била предопределена от българския народ.

"Можеха да управляват по поне още два различни начина. Правителство на малцинството с програма и подкрепа. Така не може. Националната сигурност зависи от това колко лоялен член сме на НАТО и ЕС. С 12 самолета ще гарантираме ли националната сигурност или с 200 танка? От нас се иска да сме предвидими и лоялни партньори", каза Цонев.

На въпрос може ли ДПС да е коалиционен партньор на ГЕРБ, той отговори:

"Да познавате партия, която да е по-последователна в евроатлантическата си ориентация? От 1990 г. ние първи заявихме че трябва да влезем в НАТО."

Цонев призова  "Демократична България" да се разграничи от кметицата на "Младост" Десислава Иваначев. И припомни, че при избирането си тя е била подкрепена и от "Зелените", който сега са част от формацията. Според Цонев от "Демократична България" се опитват да се "изсухлят" от една компрометирана коалиция да продават за трети път едно и също нещо, като го представят за ново. Той поиска да бъде поета отговорност и за тримата министри от второто правителство на Борисов, които са подсъдими.

"Същите тези хора ходят по студиата, щото няма свобода на словото, и ни учат на морал... ДПС ги оставете, ГЕРБ ги оставете, ние сме. Ама кои сте вие? Вие във всяко упраление се компрометирате корупционно", заяви Цонев.