След три дни протести на музикантите от четирите оркестъра на БНР, последният митинг е стигнал до ушите на Бойко Борисов, тъй като се проведе пред Министерския съвет. Премиерът разкри отношението си към темата, докато коментира пред медиите влизането ни в Еврозоната – и реакцията му не бе положителна. Борисов откровено изрази възмущение от факта, че в Радиото работят четири музикални състава.

„Вчера бях свидетел – Българското национално радио, с цялото ми уважение, неговият председател трябва да обясни на хората там, че ние само изпълняваме един ангажимент да дадем субсидията от държавата. И от там нататък ръководството и начинът, по който то разпределя парите, са си изцяло негови. Не знаех, че нашето Радио има четири оркестъра. Може и да станат пет, може и шест – мислех, че съвсем друга е неговата функция, но се разбра, че има и четири оркестъра.

Сега Менда Стоянова ще ходи да се среща с тях. Свириха под моите прозорци и не знам какво се очаква да направя аз.

С цялото ми уважение към тях – сигурно са прекрасни музиканти – ама Радиото има четири оркестъра! Или пет? И гвардейците, и МВР имат [оркестри]… В края на краищата има и пазарен принцип – изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат.

Не може по всяка тема да става по този начин… сутринта слушах метеоролозите в Монтана. 15 млн. лв. повече се дадоха за бюджета на БАН.“

Четирите музикални състава на БНР – Симфоничният оркестър, Народният, Биг Бендът и Смесеният хор – започнаха ефективни стачни действия в понеделник срещу недостойното си заплащане. Минималната заплата за един оркестрант с висше образование в Радиото е 570 лв. – малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в медията е 640 лв. Протестът на творците бе подкрепен от генералния директор на обществената медия Александър Велев, както и от диригентите на тези състави.

Всъщност не Министерският съвет, а парламентът определя бюджета на обществените медии БНР и БНР. Основната функция на четирите музикални състава на Радиото е да правят записи, а за концертите си не получават субсидия от държавата за всеки продаден лев от билети, както музикалните състави, които са на издръжка към Министерството на културата.

Изказването на премиера бе в деня, когато председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов свика извънредно заседание, за да обсъди повишението на заплатите на музикантите от БНР.

"Площад Славейков"