Ако ще сме патриоти за храните, да сме патриоти и за политиците.

Какво, ние второ качество избиратели ли сме, че заслужаваме политици, чиито етикети са нечетливи, зацапани, за някои е спестена страната на произход, а други са толкова пъти преопаковани, че срокът на годност отдавна е изтекъл. Има и такива, на чиито етикети се чете само цената.

Борете се за висок клас политици след тия битки за качествени храни. Горе-долу в тоя стил се пошегува един високопоставен европейски служител след форума вчера, посветен на хранителния расизъм на транснационалните компании. Които отгоре на това разболяват горките източноевропейци и ги карат да се чувстват "аборигени", по определението на премиера Бойко Борисов.

Аве, Брюксел, аборигените те поздравяват. И политиците на аборигените, които също са аборигени - Еманюел Макрон и Ангела Меркел по тия ширини няма.

 

Темата за хранителния расизъм в ЕС е отпреди десетина години. Набра скорост, след като я поставиха премиери от централноевропейски страни - т.нар. Вишеградска четворка (Чехия, Унгария, Полша, Словакия) - като бившия вече словашки министър-председател Роберт Фицо и спечелилия трети мандат в Унгария Виктор Орбан, политикът, който, по определението на The New York Times, се опитва "да прекодира софтуера на демокрацията в Унгария". Въпрос на време беше и местните ни политици да се заразят, защото Борисов в известна степен гравитира, но дали интересите на България налагат да се включи в този формат.

Но това е друга тема. 

Никоя от компаниите, нито тази, която прави "по-малко хрупкави вафли" Manner за Унгария, отколкото за Австрия, или друга, която подслажда напитката с фруктоза и глюкозен сироп, вместо захар, ще се изправи срещу което и да било правителство от бившия източен блок, за да каже, че произвежда за тези пазари по-евтини стоки, тъй като покупателната способност на гражданите на тези държави е в пъти по-ниска от средната за ЕС и производителят поевтинява продукта, като опростява технологията и влага евтини заместители. И обикновено го описва на опаковката. 

Миналата година Европейската комисия реши да възложи на своя Съвместен център за изследвания да разработи научен подход към проблема, тъй като липсва обща методология, по която да се правят изследванията в различните страни. До момента все още такъв няма изготвен. Но има друг съществен факт - България не е представила в центъра трите изследвания, които земеделското ни министерство и БАХБ твърдят, че са направили за двойния стандарт на храните.

Тази тема ще погине медийно с края на българското европредседателство и вероятно само енергичният омбудсман Мая Манолова, преформатирала се успешно в говорител на "великата шаячна правда", както пишеха великите Илф и Петров, ще продължи да развява таз хоругва. И евродепутатът от ПЕС Момчил Неков.

Докъде ще стигне Борисов ли? Може би е време да каже, че при Т. Живков яйцата в "Кореком" бяха от истински шоколад. 

И да, с фигурките в тях някои украсяваха секцията в хола. Вместо книги.