- .....

- Тоест?

- Никой не знае, и аз сутринта чух.

Този семпъл диалог се води между мен и служителка в една от големите банки у нас (в топ 3), която питам какво става с ипотечния ми кредит, след като двата лихвени индекса СОФИБОР и СОФИБИД няма да се изчисляват от 1 юли т.г.

- Ама как сутринта, като БНБ още миналия март съобщи, че СОФИБОР си заминава тая година през юли?! Трябва ли да си преподписвам договора за кредит?

- Ти пък! Като беше сменен основният лихвен процент със СОФИБОР, да не би да си подписвала! Ти представяш ли си какво ще стане, това са милиони договори, които първо трябва да се изготвят, прегледат, разпечатат... Кой ще свърши всичко това, сума ти хора съкратиха при нас!

- Питах юристи, които ми казаха, че трябва да бъде преподписан договорът, тъй като се променя съществен параметър по него - начинът, по който се изчислява лихвата.

- Да ти кажа, сигурно ще измислят нещо друго, ама първо да видим кога ще го приеме парламентът т'ва нещо. 

"Т'ва нещо" е законопроект за промени в закона за кредитните институции, внесен вчера от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Текстовете предвиждат, че ако индекс като EURIBOR, LIBOR, SOFIBOR, използван при пресмятането на лихвите по заеми и други операции, спре да се изготвя или се промени съществено, банката няма право да вдига лихвата при замяната му с нов. Изчислената по нов начин лихва трябва да е нивото на лихвата преди замяната на индекса. Разпоредбите са в сила за кредити, сключени преди 1 юли 2018 г.

Банката е длъжна да уведоми клиентите си за промяната, настъпила с отпадането на индексите, предвижда законопроектът. Но с или без неговото приемане, банките са длъжни да уведомят клиентите си. Проектът предстои да извърви своя път през парламента - обсъждане в комисии за първо четене, първо четене в пленарна зала, обсъждане в комисии за второ четене, приемане, следва указ на президента и обнародване. Или неприемане, което означава връщане в комисии и същия път. Ще видим какво ще се случи.

Банките уведомяваха клиентите си - когато променяха лихвените проценти, а това се случваше доста често в един период от време. Уведомлението е едностранно и не подлежи на обсъждане или възражение от клиента. Защото, нали знаете, в договора с дребните букви е написано: "Банката си запазва правото да..." Ами това й е Правото - да променя лихвения процент и да те уведоми. Но в случая с индексите, става въпрос за изчисляване на лихвата. А лихвата за банките е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

В момента лихвите по ипотечни, потребителски и корпоративни кредити в левове в повечето банки у нас се формират от три- или шестмесечен СОФИБОР плюс надбавка. СОФИБОР е индексът на българския междубанков пазар. Освен това много банки си добавят и премия, понякога и след като е бил сключен договорът за кредит, в който е вписан само индекс + надбавка.

Според Менда Стоянова с предложения законопроект правата на потребителите са гарантирани.

"В тези промени е записано, че ако предсрочно в първите 5 години се погаси кредит и това се случи при промяна на съответната формула за изчисляване - на базата на това, че някой от индексите е заменен, потребителят може да смени банката си, без да плаща наказателна санкция. Тоест и този въпрос е решен, потребителят трябва да има избор". 

Както се разбра от изявление на Менда Стоянова, банките преговарят с "Ройтерс Томпсън", която да поддържа новия СОФИБОР, който досега се правеше от БНБ, но европейски регламент забрани на регулатора да извършва подобни функции. Но информацията за "Ройтерс Томпсън" беше и миналата година, и вече би трябвало да се върви към финализиране на тези преговори.

"Ройтерс поддържа много индекси и в момента се водят преговори, има съгласие от тяхна страна да получават данните от българските банки и да поддържат СОФИБОР, така че най-вероятно след 1 юли няма да има промяна в начина, по който се изчисляват и са договорени лихвите на българските граждани и фирми. Но въпреки това ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да предвиждат такива варианти", заяви Стоянова пред БНР. 

Пробвам в друга банка, където се представям за клиент, който иска да изтегли потребителски кредит от 40 000 лева. Пак е в топ 3 на банковия пазар в България. След първоначалната размяна на реплики и базова информация за лицето Милчева и доходите й, питам:

- А как ще бъде изчислена лихвата и оттам и ГПР (годишният процент на разходите), след като СОФИБОР отпада?

Момичето ме гледа няколко секунди, после казва:

- Изчакайте.

Става, отива до колежка, шушнат си дълго, после се връща и пита:

- Спешно ли ви е? Защото ако не е, изчакайте до 1 юли.

Впрочем, банките вече трябваше да са ни уведомили като клиенти още през март м.г., когато УС на БНБ съобщи, че се оттегля от администрирането на индексите от 1 юли тази година. Просто едно уведомление. Обаче за вдигането на лихвите никога не забравят.