Управляващата в Унгария партия ФИДЕС иска да промени конституцията, за да гарантира, че Европейският съюз няма да може да принуди страната да приеме мигранти, предаде Ройтерс. 

Информацията бе разпространена от Унгарската телеграфна агенция (МТИ), която цитира председателя на парламентарната група на ФИДЕС Мате Кочиш.

Унгария и някои други бивши комунистически държави в Източна Европа се противопоставят категорично на усилията на ЕС да убеди страните членки да споделят тежестта на приемането на мигрантите, търсещи убежище в блока, повечето от които са мюсюлмани.

Премиерът Виктор Орбан внесе в парламента предложение за подобна конституционна промяна още през 2016 г., но тя не успя да получи необходимата подкрепа от две трети, след като опозиционната партия Йоббик я блокира. На изборите на 8 април обаче партията на Орбан спечели трети пореден мандат, с над две трети от гласовете, което й позволява да приеме промени в конституцията.

Мате Кочиш добави пред МТИ, че партията иска парламентът да обсъди закон "Спрете Сорос", който да затегне правилата за неправителствените организации, включително подкрепяните от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос. Орбан обвинява Сорос, че иска да наводни Унгария с мюсюлмански мигранти - обвинение, което намиращият се в САЩ филантроп отрича, припомня Ройтерс.

БТА