Премиерът Бойко Борисов даде срок от месец и половина на археолозите и инженерите да измислят решение как хем да бъде завършена в срок магистрала "Струма", хем да бъде запазено древното римско селище Скаптопара. Той покани на среща идната седмица кмета на Благоевград Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за запазването на разкопките.

Към настоящия момент вариантите са трасето на магистралата да бъде преместено, което ще струва около 50 милиона лева допълнително и още четири години за завършване на "Струма", която е част от Европейския транспортен коридор №4 и от трансевропейския път Север-Юг. Когато бъде приключена, от София до плажовете на Халкидики ще се пътува много по-бързо.

Искаме да направим магистрала "Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение, заяви пред журналисти Борисов, след като инспектира участъка от магистрала "Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник.

Изпълнител на лот 3.1 - отсечката между Благоевград и Крупник от 12.6 км, струва малко над 139 милиона лева без ДДС и се финансира от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Малко над 732 милиона лева без ДДС струва магистрала "Струма" в участъка между Крупник и Кресна. Отделно са средствата, платени за строителен надзор.

Борисов и придружаващите го транспортен министър Ивайло Московски и пътни шефове бяха посрещнати от десетки протестиращи граждани, които настояват за запазване на археологическите разкопки. Община Благоевград вече излезе с официална позиция в защита на древното селище, предшественик на днешния град, а местните хора настояват за референдум по темата.

Мъж се обърна към Борисов и попита какво следва, предаде агенция Фокус.

"Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", каза Бойко Борисов.

"Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов. По думите му комунистите от БКП са знаели за древното селище Скаптопара, трактористите са го орали и нищо не са направили.

 

По-късно в Петрич Борисов обяви, че идната сряда, на 9 май, Министерски съвет ще разгледа отпускането на 100 000 лева за археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика. Към момента обектът се проучва от трима археолози и 15 работници.

В разговор с директора на НАИМ към БАН и ръководител на проучванията доц. д-р Людмил Вагалински, министър-председателят заяви, че обектът може да се развие, така че да привлича още повече туристи заради близостта, която има до местността Рупите и комплекс Ванга.

"Представете си, ако разкрием обекта, какво ще е за Петрич - ще идват повече хора, които да го разглеждат, да обядват, да вечерят, да си купят череши“, каза Борисов.