Сръбската полиция блокира днес всички пътища към село Хрътковци, част от чиито жители са хървати, предаде Ройтерс.

Целта на властите бе да осуетят митинг на крайния националист Воислав Шешел, който бе съден съден, но оневинен за военни престъпления от юготрибунала в Хага.

Шешел бе планирал събитието в Хрътковци, за да отбележи 26 г. от речта си там. Съдиите от трибунала на ООН я сметнаха за престъпление срещу човечеството, защото тя предизвикала депортации и преследвания.

Противник на националиста бе леко ранен при сблъсък с негови привърженици в едно от близките села. полицията се намеси и не позволи по-нататъшни стълкновения.

Полицията в Сърбия забрани митинга, който се очакваше да изнерви хърватското малцинство в Хрътковци, намиращо се северозападно от Белград.

До войните в бивша Югославия 40 на сто от местното население са били хървати. Почти всички обаче напуснаха селото по време на конфликтите през 90-те г. на ХХ век. Днес хърватите в Хрътковци са едва 10 процента.

Симпатизанти на Шешел носят знамена на Сръбската радикална партия с неговия лик.

Днес сутринта полицията постави заграждения в съседното село Ярак и не пусна никого към Хрътковци.

Шешел и десетки негови привърженици бяха спрени в Ярак. Те бяха дошли там с автобуси и развяваха сръбски знамена.

"Искахме мирен митинг, а режимът го забрани без никаква причина", каза Шешел пред симпатизантите си.

Но докато те напускаха мястото, там дойдоха привърженици на Либерално-демократическата партия (ЛДП). Те носеха плакат с надписа "Шешел е военнопрестъпник". Именно това предизвика сблъсъците.

Воислав Шешел основа Сръбската радикална партия (СРП) и бе вицепремиер при Слободан Милошевич по време на войните, последвали разпадането на Югославия през 90-те г. Конфликтите погубиха над 100 000 души.

Днес и радикалите, и либералите са в опозиция.