Халед - някога съвсем обикновено момче от сирийския град Ракка, се превърнал от участник в мирни протести в жесток и кръвожаден джихадист. Вината за тази трансформация е на режима на Башар Асад.

Това разказва самият той пред Би Би Си. Името му е променено от съображения за сигурност.

До избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. Халед бил нещо като организатор на богомолци. Но не бил силно религиозен.

Той се присъединил към антиправителствените протести:

"Беше невероятно чувство за свобода, примесено със страх от режима. Усещахме, че правим нещо за страната, да донесем свободата да можем да избираме различен от Асад президент. Бяхме малка група, не повече от 25-30 души."

Никой не мислил да ходи на първите протести с оръжие. Те нямали смелостта да го направят. Въпреки това силите за сигурност арестували и пребивали хората.

Един ден задържали и Халед, след като нахлули в дома му.

Младежът прекарал в ареста един месец. Той започнал да изпитва болки в гърба и не можел да се движи и да спи.

Най-жестокият му мъчител бил надзирател от Отдела за криминална сигурност. Той го карал да коленичи пред портрет на Башар Асад и да повтаря:

"Аллах ще умре, а Асад няма да умре. Аллах ще умре, а Асад ще продължи да управлява."

Надзирателят провесвал Халед с оковани ръце от тавана. Преди това го карал да се съблече и го биел по гърба. И постоянно казвал на арестанта, че го мрази и че иска той да умре.

"Реших, че след като Аллах ме е спасил, ще го убия, където и да отиде. Дори да иде в Дамаск, ще го убия", разказва Халед.

Когато го освободили, той взел оръжието. И започнал борбата срещу режима. Като за начало помогнал на 35 правителствени войници да дезертират от 17-а дивизия, състояща се от запасняци.

Същевременно Халед отвлякъл някои от бежанците, за да продаде принадлежностите им и да си купи оръжие с парите.

Дори използвал като помощнички красиви жени. Те предлагали брак на "изтъкнати хора, биещи протестиращи". Същите хора попадали в плен при Халед. Младежът не ги убивал, но ги карал да записват видеоклипове, в които твърдели, че са дезертирали. За първия си заложник той получил откуп от 15 автомата "Калашников".

Халед заловил и мъчителя си. Проследил го с чужда помощ до дома му и проникнал там. За разлика от други надзирателят не бил пощаден.

"Отведох го във ферма близо до централния затвор, където вече бе свободна територия. Отризях му ръката с касапски нож. Издърпах му езика и го отрязах с ножици. Пак не бях доволен", разказва Халед.

Надзирателят помолил да бъде убит и младежът направил точно това. Халед не изпитва никакво разкаяние за мъченията, на които е подложил жертвата си.

Постепенно сириецът загубил вяра в революцията. И съсредоточил всекидневните си усилия върху своето оцеляване. Така се превърнал в убиец.

В началото той се присъединил към ислямистите от "Ахрар ал Шам". Докато бил в редовете й, младежът бил обучен да убива от френски инструктор. Тренировките се провеждали на летище край Алепо.

Жертвите били предимно заловени правителствени войници.

"Те (ислямистите - б.р.) ги поставяха на трудни места, така че ни трябваха снайпери, за да ги улучим. Или пък ни изпращаха цяла група и ни казваха, че трябва да убием само един, без да пострадат другите", спомня си Халед.

Повечето убийства били извършвани от мотоциклети. Един го кара, а другият, седнал зад него, застрелва набелязания обект.

Халед станал един от командирите на "Ахрар ал Шам". Той оглавил отдела й за сигурност в Ракка.

По-късно обаче той решил да се присъедини към съперничеща групировка - Фронта "Ал Нусра", по онова време филиал на "Ал Кайда" в Сирия.

През 2014 г. Ракка е превзет от "Ислямска държава", която превърна града в своя столица. Останалите джихадистки групировки били прогонени оттам.

Новите господари убивали за най-малкото провинение. Възклицанието "О, Мохамед!" се наказвало със смърт, защото го смятали за богохулство. Същото се полагало за правене на снимки или използване на мобилни телефони. Пушенето се "разминавало" със затвор.

Обвинена в прелрюбодеяние жена била пребита до смърт с камъни пред очите на децата й.

Халед получил предложението да стане шеф на сигурността. Той знаел, че ако откаже, ще си подпише смъртната присъда, и направил ужасяващ компромис.

Превърнал се в двоен агент. Макар официално да служил в редовете на "Ислямска държава", той тайно отвличал нейни бойци и ги разпитвал, а после ги убивал.

Емирите от "Ислямска държава" обаче убивали и хората, които привличали на служба. И ги заменяли със "свежа кръв".

Самият Халед знаел, че рано или късно ще го постигне същата участ. Затова избягал. С кола той отишъл първо в град Дейр аз Зур, а след това се спасил в съседна Турция.

"Убих над 100 души в битки срещу режима и "Ислямска държава" и не съжалявам за това. Аллах знае, че никога не съм убил цивилен или невинен човек", казва сириецът пред Би Би Си.