Тоя номер с референдумите вече се изтърка, а на Веселин Марешки му се играе на политика. И Христо Ковачки искаше, ама не повтори - остана си с групата на Български демократичен център в 43-ия парламент. Не е ли по-добре бизнесмените да си играят на футболни отбори в свободното време? 

Шегички, каза президентът Радев в коментар за предложението на Марешки - референдум за излизане от НАТО. Защо така прави варненският бос - със сигурност не съпругата му рускиня е повлияла. Дори Волен Сидеров вече не говори, че участието в НАТО е голяма измама и България може да поддържа неутралитет, а политкоректното отпреди десетина дни - няма нужда да излизаме от ЕС и НАТО, те сами ще се разпаднат. 

Властта опитоми Сидеров, когото в първия кабинет на ГЕРБ Яне Янев нарече "пудел на Борисов". Премиерът, известен кучкар, по правило селектира пудели за политически поддръжници (явни или тайни). Освен това винаги може без един пудел, защото наоколо тичат и приятелски махат с опашки други. А през февруари герберът Делян Добрев допусна, че "Атака" може да бъде заменена с "Воля", така и така били със сходен брой депутати, та се наложи Цветан Цветанов да лови бримките по коалиционната плетка.

Ето три съображения защо инициативата на Марешки и "Воля" е куха черупка. И един пирон.

1. Позициониране в патриотично-националистически-популисткия бранд. Ясно е, че това иска Марешки. Видял е, казали са му - това е тренди, гледай как избирателите се тълпят, все едно им предлагаш торбички с евтини лекарства. Проблемът е, че на тоя клон станаха много... врабци. "Атака", ВМРО, НФСБ, БСП, сега и "Воля". Досущ като китайската стена по българското Черноморие - всички нови постройки се сливат в една.

Нов бранд е нужен. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов с неговия консерватизъм, увит в трикольор, върви повече - вдясно, но не крайнодясно, твърдо родолюбие - мека русофобия. Дали в тази ниша не се прицелва и Слави Трифонов и бъдещата му формация ще разберем през септември, когато ще е ясно Трифонов шоу или политика ще прави.

Дали защото миналата есен на Марешки му щукна, че иска да обединява дясното, но избра да се позиционира до крайнодесните в Европа - Марин льо Пен, Герт Вилдерс и др., обединени в Европа на нациите и свободата в Европарламента. Което е в разрез с политическото му поведение на колаборационист с властта и липса на национализстъпления - например нападение над молещи се в джамия или граждански обиск на някой клек в търсене на дрога.

2. Борба за рейтинг и избиратели предвид изборите догодина (през май европейски -  а вероятно и предсрочни парламентарни, и наесен местни). Референдум за излизане от НАТО няма да вдигне особено котировките на "Воля". По-добре да бяха поискали референдум за палмовото масло и сухото мляко в млечните продукти. Освен че всеки го разбира и има мнение, ще увеличи продажбите на инхибитори на протонната помпа в аптеките.

"Воля" няма ясна политическа физиономия в парламента и в политиката изобщо - известна е като "партията на Марешки", така както БДЦ беше "партията на Ковачки". Референдумът няма да помогне за това. Но дори и да не влезе в следващ парламент, партията на Марешки успя да се сдобие с двама членове в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), единият взет на концесия от партията на Ковачки.

До края на 44-ото НС, когато и да е той, политическото формирование на Марешки може да се сдобие с още няколко кресла (има и член на ЦИК от м.г.). Същински бичи пазар, нали. Особено ако пробие и със законопроекта за изборните комисии и получи право на представителство. Промените предвиждат право на членове в районните, общинските и секционните избирателни комисии да имат само представители на парламентарно представени партии, и да бъдат лишени от такова тези, които са излъчили евродепутати.

 
3. Предложение за излизане от военен блок в период на нестабилност и нестихващи конфликти в света е лоша идея. Не защото премиерът Борисов не спира да обяснява как едва ли не утре ще избухне Гоооолямата война - хората са стресирани от прекалено много заплахи и подкрепят стабилността, гарантирана и от членството в Алианса.

Но тук има един друг любопитен момент - анонсираното предложение за референдум за излизане от НАТО в действителност помага... точно на Борисов, който на няколко пъти вече се разколебава за заделянето на повече средства за разходи за отбрана. Той винаги може да каже на партньорите в северноатлантическия пакт: "Вижте сега, по-кротко с тия искания, защото виждате какви са настроенията!"

 

А сега прочетете това:

  • Използване на съвместни формирования, учения и инфраструктура на НАТО за увеличаване военните възможности на Българската армия и укрепване ролята на НАТО като основен външен гарант за сигурността на България;
  • Укрепване и задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати във всички области;
  • Развитие на устойчиви двустранни и многостранни отношения на Балканите чрез провеждането на предвидима, открита и отговорна външна политика на сътрудничество и добросъседство, с водеща роля на страните членки на ЕС и НАТО;

От управленската програма на партия "Воля" е.

*Заглавието е вдъхновено от предизборния слоган на партия "Воля": Кажете им го в очите, ако имате ВОЛЯ!