Известна разследваща журналистка от Черна гора беше простреляна и ранена в столицата Подгорица. Оливера Лакич, репортер от в. "Виести" е била ранена в левия крак пред дома си. Тя е била закарана в болница и е вън от опасност, съобщава "Гардиън".

Според полицията нападението е станало около 9 часа вечерта във вторник . Води се разследване, нападателите се издирват като в Подгорица има засилено полицейско присъствие.

Главният редактор на "Виести" Михаило Йовович разказа, че Лакич му обяснила, че към нея се приближил мъж и стрелял в крака ѝ, докато други двама мъже избягали.

Журналистката, която се занимава с разследвания на корупция и престъпност, е била нападана и преди шест години. Това стана след като тя публикува серия от статии, които разкриват нечисти сделки за цигарена фабрика. Тогава нападателят беше арестуван и оставен в затвора за няколко месеца, а Лакич известно време имаше полицейска охрана.

"Колко дълго ще продължава това. Много от историите, за които тя пишеше, не бяха разследвани от властите. Докога ще живеем в страх от подобни подлеци", пита главният редактор на "Виести" в коментар, публикуван в сайта на изданието.

Премиерът Душко Маркович осъди нападението.

Това е втората атака срещу журналист в Черна гора рамките на един месец. Това предизвика международна загриженост. Миналия месец бомба избухна близо до дома на известен журналист в Биело поле.

Американското посолство в Подгорица написа в туитър, че "следи със загриженост новините за нападението на журналистката Оливера Лакич". Оттам напомниха, че журналистите са гарантите на демокрацията и трябва да бъдат защитени, за да могат спокойно да вършат работата си.

Айво Орав, който е начело на представителството на ЕС в Черна гора определи нападението като "много тревожно".

Черна гора се присъедини към НАТО миналата година, а сега се стреми към членство в ЕС.

По-голямата част от нападенията срещу журналисти пред последните 15 години, в това число и убийството на редактора Душан Йованович през 2004 г., остават неразкрати.