Китайската компания ZTE обяви, че е "спряла основните си оперативни дейност" след решение на САЩ, с което й се забранява да купува американски електронни компоненти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

ZTE, лидерът в развитието на инфраструктурите за 5G в Китай и една от водещите компании в производството на смартфони заедно с Huawei, до голяма степен зависи за бизнеса си от американски технологии като чипове и операционната система Андроид. Затова и оцеляването на ZTE е застрашено от ембаргото, наложено от САЩ.

Китайската компания уточни, че продължава активно комуникацията си с американската администрация, за да издейства промяна или отмяна на решението.

В средата на април министерство на търговията на САЩ забрани на американски компании да продават части на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE за срок от 7 години заради нарушения на американските санкции. Миналата година ZTE се призна за виновна пред федерален съд в Тексас в нарушаване на американските санкции като нелегално е доставяла американски стоки и технологии на Иран. Компанията плати 890 милиона долара глоби, но може да й бъде наложена и допълнителна глоба от 300 милиона долара.

В постигнатото споразумение ZTE обеща да освободи от длъжност четирима високопоставени служители и да накаже 35 други, като намали бонусите им или им наложи дисциплинарно наказание.

Китайската компания призна през март, че макар да е уволнила четирима високопоставени служители, не е наказала или намалила бонусите на 35-имата други сътрудници.

Федерално разследване, продължило пет години, установи миналата година, че ZTE е заобикаляла на американското ембарго, като купува американски части, използва ги в оборудване на ZTE и незаконно ги доставя на Иран.