САЩ обмислят как да отговорят на ограниченията на Пекин върху бизнеса на американски доставчици на облачни услуги и други високотехнологични групи. Така на практика те откриват нов фронт в търговската си офанзива срещу Китай, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Според информирани източници, офисът на постоянния търговски представител на САЩ подготвя нова търговска жалба, вероятно според раздел 301 от Търговския закон от 1974 година, като твърди, че Пекин несправедливо ограничава търговията на САЩ с тези високотехнологични услуги.

Вашингтон е крайно недоволен от това, че американски корпорации, които използват методите на отдалечена обработка на данни като Amazon и Microsoft, според законите на Китай, за работа в страната трябва да създадат смесени компании с китайски фирми. Така техните партньори в Китай получават достъп до технологиите на американските групи.

Поредният етап на изостряне на търговските отношения между Вашингтон и Пекин започна на 3 април, когато администрацията на Тръмп публикува списък с продукти, внасяни от Китай, за които планира да въведе допълнителни мита от 25%. В отговор Пекин пък публикува списък с американски стоки, които планира да бъдат облагани с аналогични мита. Влизането в сила на ответните мерки зависи пряко от това дали САЩ ще изпълнят заканите си.

От всички заявки за патенти, подадени в света през 2017 г., според Международната организация за интелектуална собственост в Швейцария, 42.8% са регистрирани в Китай. В САЩ са 19.4%, в Япония и Южна Корея - 10.2%. Делът на тези от Европа е 5.1%, а за "останалата част от света" - 15.8%.

За първите три месеца на 2018 година брутният вътрешен продукт на Китай отбелязва ръст от 6.8% на годишна база.