"Не е вярно това, че САЩ просто ще ни защитават. Вместо това Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце. Това е задачата за бъдещето."

Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел в град Аахен, предаде Ройтерс.

Тя, френският президент Еманюел Макрон и други лидери се събраха за връчването на тазгодишната Международна награда "Карл Велики". Там бе и българският премиер Бойко Борисов. Лауреатът е Макрон.

Церемонията обаче мина под знака на вчерашните ракетни атаки на иранските сили в Сирия срещу Израел, последвани от почти незабавен отговор. От Тел Авив се похвалиха, че са унищожили почти цялата инфраструктура на Техеран в Арабската република.

Меркел и Макрон призоваха Израел и Иран да се въздържат, за да се избегне по-нататъшна ескалация в региона, каза пред Ройтерс правителствен представител на Берлин.

"Знаем, че това е една изключително трудна ситуация. Ескалацията от последните часове показва, че наистина въпросът е за война и мир. И мога само да призова всички страни да покажат въздържане", каза Меркел.

Очакванията за напрежение дойдоха, след като преди два дни американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

В речта си в Аахен Меркел призова ЕС да подобри своята външна и отбранителна политика.

"Нека си го кажем - Европа все още е в детска възраст, що се отнася до общата външна политика. ЕС трябва да се адаптира, защото естеството на международните конфликти се промени след Студената война", допълни тя.

Макрон пък призова Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение, предаде АП.

Френският президент настоя Старият континент да защити глобалния мултилатерален ред в името на суверенитета на континента, а Германия - да бъде смела в амбицията си за европейско обновление, защото ЕС не може да си позволи да проявява слабост и разделение пред лицето на външните заплахи и възраждащия се национализъм на територията си.

Той говори след церемонията по удостояването му с наградата "Карл Велики" за неговата визия за нова Европа.

Макрон косвено разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да решава вместо европейците, отбелязва АФП.

"Ако приемем други велики сили, включително съюзници и наши приятели от най-тежките моменти на историята ни, да се поставят в положение да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, като ни принуждават понякога да поемаме големи рискове, значи вече не сме независими", изтъкна Макрон.

И продължи:

"Ние избрахме да градим мир и стабилност в Близкия изток. Други сили, също суверенни като нас, решиха да не спазят собствената си дума. Трябва ли обаче да се отречем от собствения си избор? Нека не бъдем слаби, да не се подчиняваме, да придобием европейски суверенитет, който ще даде възможност да направим Европа истинска сила в геополитически, търговски, климатичен, икономически, продоволствен и дипломатически план."

Според Макрон Европа трябва да бъде по-амбициозна по отношение на финансите си, да отстоява интересите си и да помогне за постигане на икономическо и данъчно сближаване между страните членки.

Макрон говори и за икономиката. Той призова Ангела Меркел Германия да преодолее "фетишизма си" по отношение на бюджетните и търговски излишъци в името на необходимите реформи в Европа. Лауреатът на "Карл Велики" настоя еврозоната да има собствен бюджет въпреки резервите на Германия по този въпрос. И прикани Берлин да работи с Париж за по-голямо европейско единство и да подкрепи предложенията му за реформи.

"Нова Европа трябва да се гради на солидарността и сближаването. Вярвам в една силна, по-интегрирана еврозона, със свой собствен бюджет, който дава възможност за инвестиции и сближаване", каза Макрон.