Процесът срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров не можа да стартира днес в СГС заради изричното желание на подсъдимия да присъства.

Както Клуб Z писа, той е осъден на една година и 3 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. от районния съд заради каране с алкохол 1,6 промила през лятото на 2016 г. Директорът на БНТ ще трябва да плати и глоба 600 лв., плюс това остава за година и половина без книжка, гласи първоинстанционната присъда.

Относително "лекият" член от НК може би ще изиграе лошата шега на Каменаров да се окаже несъвместим за поста си (ако присъдата влезе окончателно в сила), той обаче допуска подсъдимият да не присъства лично на делото.

От прочетеното днес заявление на Каменаров стана ясно, че държи да участва в съдебните заседания в СГС, но пък едновременно е в командировка в Португалия за "Евровизия".

Дори прокуратурата при това положение предложи ход на делото да не се дава.

Каменаров обаче заявява до съда и че служебната ангажираност - сключване на рекламни договори на БНТ във връзка с предстоящото световно първенство по футбол, му пречи въобще да се яви скоро и моли това да стане след... 20 юли (после пък има съдебна ваканция, б.р.).

Затова съдия Атанас Атанасов, който е председател на Съюза на съдиите в България, опита първо да отложи делото за юни, но все пак го насрочи за 4 юли заради адвоката. Като не се съгласи, че твърдените служебни ангажименти на подсъдимия могат да представляват ултиматум за съда, той изрично издиктува за протокола:

"... За което подсъдимият следва да бъде уведомен с указания, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни ангажименти, а не обратното."