САЩ официално откриха днес в Йерусалим посолството си в Израел, предаде Ройтерс.

Така американците изпълниха обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна свещения град за столица на еврейската държава.

"Днес ние откриваме посолството на Съединените щати в Йерусалим, Израел", - каза американският посланик Дейвид Фридман в  началото на тържествената церемония.

На нея присъстваха официална делегация от Вашингтон и израелските лидери.

Иванка Тръмп - дъщеря и помощник на президента, съпругът й Джаред Къшнър, който е съветник на държавния глава, и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелка с надписа на новото посолство.

Иванка Тръмп пристига на церемонията със съпруга си Джаред Къшнър.

Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в туитър:

"Голям ден за Израел. Честито!"

Във видеопослание, което бе прожектирано на стената на посолството, той увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.

"Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", заяви Тръмп.

Видеообръщението на Тръмп бе прожектирано на стената на новото посолство.

"Това е един велик ден. Един велик ден за Йерусалим. Един велик ден за държавата Израел. Ден, който ще бъде запечатан в нашата национална памет за поколения напред", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч за откриването на посолството.

Той благодари на Тръмп за смелостта да изпълни обещанието си да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Нетаняху завърши речта си, като нарече Йерусалим "вечна, неделима столица на Израел".

Бенямин Нетаняху е седнал между съпругата си Сара и зетя на Тръмп Джаред Къшнър.

По същото време израелската армия уби по границата с ивицата Газа десетки палестинци, събрали се на Великия поход на завръщането.

Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд настоя в комюнике за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа, довели до десетки убити и стотици ранени палестинци. Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила, се казва в нейното изявление.

"Всяка от двете страни в този сблъсък има оправдани искания и очаквания, и те следва да бъдат взаимно признати. Йерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град", отбелязва Могерини.

Решението на Тръмп през декември 2017 г. да признае оспорвания Йерусалим за столица на Израел разгневи палестинците, които заявиха, че САЩ вече не могат да бъдат честен посредник в какъвто и да било мирен процес с Израел.

Палестинците се борят Източен Йерусалим да стане столица на държавата, която искат да създадат на окупираните Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа. Израел пък смята целия град, включително източната му част, която превзе и анексира при близкоизточната война през 1967 г., за вечна и неделима столица. Това обаче така и не е получило международно признание.

Великобритания няма намерение да премества посолството си от Тел Авив в Йерусалим и продължава да не е съгласна с решението на САЩ да направят това, заяви днес говорител на премиерката Тереза Мей.

По-рано днес израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед наремче Тръмп "Чърчил на XXI век". Тя изтъкна, че със своето решение да премести американското посолство в Йерусалим той е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света, че "земевладелецът се е завърнал".