Йерусалим се е превърнал в преден пост на Тръмпландия - това е впечатлението, което оставя градът преди церемонията днес по откриване на преместеното там посолство на САЩ, пише френският в. "Либерасион". По улиците са издигнати израелски и американски знамена и има плакати, на които се чете: "Тръмп е истинският приятел на Цион" и "Тръмп Прави Израел Отново Велик", които са разлепени от християнска ционистка организация "Приятели на Цион".

В Стария град обаче обстановката е по-малко карнавална, но и по-напрегната, отбелязва френското издание.

Водещият израелски футболен клуб "Бейтар Йерусалим" обяви, че ще се прекръсти на "Бейтар Тръмп Йерусалим" в чест на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести американското посолство в Йерусалим, отбелязва в. "Телеграф". Израелците показваха вчера национална гордост и силни проамерикански чувства, а палестинците подготвяха протест срещу откриването на посолството. Нова масова демонстрация ще се състои днес в ивицата Газа, близо до границата с Израел, подчертава британското издание, припомняйки, че за евреите в Израел днешният ден е денят на основаването на страната. А утре палестинците отбелязват деня Накба (Катастрофата), в чест на над 700 000 палестинци, избягали или прогонени при войната от 1948 година.

Израел превзе Източен Йерусалим, Западния бряг и ивицата Газа след спечелването на Шестдневната война през 1967 г., но анексирането на Източен Йерусалим не беше признато от САЩ и повечето други страни. Съдбата на града беше водещ проблем при преговорите досега за разрешаване на израело-палестинската криза, отбелязва британският в. "Индипендънт", посочвайки, че израелският премиер Бенямин Нетаняху заема по въпроса по-твърда линия от предшествениците си. Той заяви, че няма да предаде нито една част от града, в който живеят 883 000 души, от които 38 на сто са палестинци. Палестинският президент Махмуд Абас обаче иска Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата палестинска държава.

Досега израелците очакваха, че изходът от израелско-палестинския конфликт ще бъде определен при преговори между двете страни. С решението си за преместване на посолството администрацията на САЩ прави точно това, на което двете страни винаги са се противопоставяли - определя едностранно изхода от конфликта, унищожавайки надеждите за създаване на две отделни държави и решавайки съдбата на целия Близък изток, пише бившият генерален директор на израелското външно министерство Алон Лиел в статия в британския в. "Гардиън". 

Но ако външната намеса може да решава съдбата на израелци и палестинци, защо останалите постоянни членове на Съвета за сигурност да не се намесят, заедно или поотделно, предприемайки балансиращи стъпки? Великобритания би трябвало да бъде първата, смята изданието. Британският мандат в Палестина приключи преди 70 години, но Лондон все още разбира най-добре какво е заложено: мирното съвместно съществуване на евреи, християни и мюсюлмани в Светите земи и спазването на международния закон. Великобритания отдавна подкрепя тези два принципа.

Независимо какви може да са били британските намерения в миналото, едва ли тя иска "националният дом" на евреите да се превърне в близкоизточна крепост, в която палестинците са поданици против волята си. Подобен резултат би трябвало да бъде неприемлив за Великобритания, която трябва да заяви позицията си, подчертава Алон Лиел.
Тръмп може да действа като президент на САЩ, но не може да говори от името на целия свят. През 2014 г. британската Камара на общините вече призова правителството - със смазващо мнозинство - да признае държавата Палестина редом с държавата Израел, за да бъдат създадени две държави, чиито народи да се ползват с еднакви права. Сега е време да бъде приложена тази препоръка.

"Подобно признаване от Великобритания би потвърдило основните права на палестинците и би върнало надеждата", казва анализаторът. - "Бих казал дори, че признаването на палестинска държава от страна на Великобритания - в най-добрия случай, в координация с Франция - би спасило решението с две държави и възможността за постигане на мирно споразумение", пише Алон Лиел.

Като израелски патриот, който обича страната си, смятам подобно евентуално решение на Лондон за жизненоважно за опазването на израелската демокрация. Само решението с две държави може да гарантира демократичен Израел. Единна двунационална държава със сходен брой евреи и араби няма да остане демократична, допълва той.

Подобно решение би изисквало политическа смелост, но говорим за защитата на принципи, които Великобритания обявява, че подкрепя и за които винаги е била готова да се бори - свобода, справедливост и демокрация, казва още Лиел.

Седемдесет години след признаването на Израел, докато САЩ преместват посолството си на хълм, намиращ се на 3 км от Западната стена, израелците отново правят същото, което и през 1948 г. - ослушват се за сирените на противовъздушната отбрана, подготвят бомбоубежища и изпращат подкрепления срещу заплахите от север, изток и юг, пише в. "Ню Йорк таймс". Засилващият се конфликт с Иран вече е открит и Израел се изправя пред най-могъщия си противник в региона. Масови протести в Газа доведоха до смъртта на десетки, което върна израелско-палестинския конфликт обратно във фокуса на вниманието на международната общност.

Сега израелската гранична полиция и армията се подготвят за изразяване на натрупаното палестинско недоволство и гняв както към САЩ, които, изглежда, се отказаха от претенциите за балансиран подход, така и към Израел заради продължаването на окупацията; към палестинската автономия заради слабостта и корумпираността им; и дори към самия мирен процес заради вдъхването на надежди, които отново и отново се оказват фалшиви.

"Ако гледате отвън, ще видите една от най-драматичните истории на успеха на ХХ век", казва историкът Том Сегев, автор на нова биография на първия израелски премиер Давид Бен-Гурион. В момента Израел е силен и еврейското му население е по-голямо от всякога, казва Сегев.

"Това наистина е реализиране на мечтата на Бен-Гурион. Но в същото време бъдещето е много мрачно и някои от наследените от него проблеми остават нерешени", предупреждава той.

БТА