Г-н Симеонов, получихте отпор срещу промените в Закона за хазарта – срещу тях се обявиха от Българския футболен съюз, от КРИБ, от АБРО.

Какви точно са им аргументите?

Първо, твърди се, че не е имало обществени дебати, в които и те да участват.

Какви обществени дебати искат да има? Има си закони в държавата и има свещеното право на депутатите да внасят закони. Общественото обсъждане се извършва в съответните парламентарни комисии, където могат да присъстват представители на тези организации и да изложат вижданията си. Тъй като тук не става въпрос за засягане на някакъв широк кръг от интереси от гледна точка на общественото разпределение на труда, в смисъл – не е необходимо да се минава през предварително обсъждане на тези предложения, то то ще бъде в комисии. Депутатите имат право да си внасят законопроекти.

Затова ли не предложихте закона като вицепремиер да мине през Министерския съвет, а го внесоха ваши депутати?

Естествено. След като е законно, не виждам защо някой ще поставя някакъв нов тип условия. 

Твърди се също така, че с измененията ще отиват по-малко пари за спорта, и то не само като отчисления, но и като субсидиране на клубовете.

Те ли твърдят това?!

Да.

Това е повече от нагло. Ако някой си направи труда да провери каква част от необходимите средства за издържане на големите клубове се предоставят във вид на спонсорство, веднага ще види, че е 3% от необходимите средства за издържането на „Левски“ и малко над 3% за издържането на ЦСКА. Колко нагъл трябва да си, за да даваш такива нищожни средства за подпомагане на определени клубове… Явно че се прави само и единствено с цел да маркираш просто спонсорство и да претендираш, че по този начин ще бъде ощетен спортът.

Като са толкова големи спортни патриоти, искам да запитам, тези лотарии защо не започнат да дават толкова, колкото дава Българският спортен тотализатор. По закон трябва да дават по 18%, не по 3 на сто. И не само за футбола, но да дават и за бокса, и за борбата, и т.н.

Тогава трябва да има допълнителни промени в Закона за хазарта.

Натам отиват работите. За някой, който е прекалено разглезен от продължително, дългогодишно облагодетелстване в ущърб на цялата държава, то крайно време е на този някой да му се покаже дебелата част на тоягата. И продължението вероятно ще бъде в промяната на данъчните задължения на тези фирми. Защото те получиха безплатна приватизация на хазарта в България.

Говорите за въвеждане на ДДС за хазарта, какъвто сега няма?

Сега хазартът няма ДДС, няма данък печалба, няма никакви други задължения. Имат едни 15% отчисления да дават и в същото време имат претенцията, че издържат спортни клубове. Това е повече от наглост.

В момента навлизаме във второто действие на триактовата пиеса – симулация на обществено недоволство. Доста нескопосано, доста съшито с бели конци е това симулиране на недоволство и идва от конкретно засегнатите, а именно КРИБ, в която членува "Нове холдинг" – основната фирма на Васил Божков, и АБРО, на която членове са Нова тв и бТВ, основните потърпевши от това, че ще загубят приходи от реклама. Те си имат достатъчно приходи, така че да не ги жалим тях.

След като великата организация на големите акули от рода на КРИБ се е намесила, те ще си получат заслуженото. Следващият законопроект ще бъде за промяна на данъчните задължения на частните хазартни оператори.

В управленската ви програма с ГЕРБ е записано, че няма да има промяна в данъчната политика.

Да, така е. Но това е въпрос на държавна политика. Държавна политика не означава, че ако някъде има пропуск, той не трябва да бъде поправен.

Т.е. ще въведете 20 на сто ДДС плюс тези 15% отчисления от всеки залог?

Не мога да ви кажа все още, това е въпрос на по-прецизно съгласуване, както и справка как е в други страни. Във всеки случай частните оператори не бива да бъдат оставяни в такъв комфорт.

Твърди се също така, че ще загубят и малките търговци тип квартални магазинчета за хранителни стоки, които продават моментните лотарийни игри. Получават комисиона, от която ще се лишат.

Нищо няма да загубят. Бих казал, със задкулисното съдействие, даже на високо ниво, и в момента "Български пощи" задължават своите служители в отдалечените села на всеки дошъл да получи пенсията си пенсионер да му предлагат талончета за търкане. Това не е широко известен факт, но е факт. Търговските обекти, които си изкарват приходите от други дейности, а не от продажба на талони, не ги мислете тях. Аз питам - защо българската държава, институцията "Български пощи", задължава своите служители да продават талони без никаква комисиона.

Знаете ли кой на високо равнище е покровителствал тази дейност?

Как кой – ръководството на "Български пощи". Първата ми работа, като се върна от Черноморието (където Симеонов бе заедно с министрите на туризма и на околната среда и водите Николина Ангелкова и Нено Димов към момента на вземане на интервюто, б.а.), е да попитам министър Ивайло Московски как така стана, че в "Български пощи" се продават билети на частни фирми. Много ми е интересно по силата на какъв договор е станало това нещо. Така че магазините ще оцелеят. Все пак тези либерални промени за талоните са от 2012 г., не от 2002-а.

В контекста на тези заявки ще се помисли ли за Българския спортен тотализатор, който изостава зад частните игри и все още се опитва да навакса.

Българският спортен тотализатор не е закъснял, но той е длъжен да разпределя всички свои средства по една стриктна схема, а частните хазартни оператори имат едно-единствено задължение – да платят едни 15% и даже нямат задължението да върнат 50 на сто като тотализатора. Нито пък да заделят 18% за спорт, нито да отделят за възстановяване на собствените си разходи 17на сто.

Така че те нямат никакви задължения, докато Българският спортен тотализатор съзнателно е унищожен, наврян в ъгъла и изместен от този пазар. Което означава, че и тези 18%, които заделя за спорт, изключително много са намалели като стойност.