"Финалната декларация на срещата "ЕС-Западни Балкани" е неутрална по отношение на въпросите, които безпокоят Испания. Тя е приемлива за нас. Благодаря за усилията на Бойко Борисов, защото ни дава възможност да я подкрепим."

Това заяви днес испанският премиер Мариано Рахой след среща с Борисов в София.

Той ще участва в неформалната среща на европейските лидери утре, но няма да бъде на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май. Испания не признава Косово. Но ще подпише декларацията. На срещата Мадрид ще бъде представен от посланика си в ЕС Пабло Гарсия-Бердой.

"По отношение на присъствието ми на срещата на високо равнище мисля, че решението да не се присъства, което беше взето, е най-съгласуваното с винаги заявяваното от няколко години насам", изтъкна Рахой.

Но допълни, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на Западните Балкани.

"Днес заявих на българския министър-председател, че ще подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на региона. Високо ценим усърдието, с което работи премиерът на България. Той винаги може да разчита на помощта на нашата държава", каза още испанският правителствен ръководител.

И определи българското председателство на ЕС като едно от най-успешните.

Рахой не желае да седне на една маса с косовския президент Хашим Тачи. Още повече на фона на събитията в Каталуня.

За Каталуня

Регионалният парламент на испанската област, чиято автономия е временно отнета, избра вчера за премиер сепаратиста Ким Тора. И той веднага отиде в Берлин, за да засвидетелства вярност към своя предшественик и покровител Карлес Пучдемон, който очаква решението на германския съд дали да бъде екстрадиран в Испания.

Тора настоя Рахой да се срещне с него и да определи дата на отмяната на член 155, въвел пряко управление на Мадрид над Каталуня. Същевременно новият премиер повтори, че е временно само на поста и ще направи всичко възможно Пучдемон скоро да встъпи в длъжност.

Часове по-рано обаче Рахой, който е и лидер на управляващата в Испания Народна партия (НП), се срещна в Мадрид с водача на социалистите Педро Санчес. Двамата се разбраха, че член 155 ще остане в сила, ако сепаратисткото мнозинство в каталунския парламент отново предприеме стъпки към независимост.

"Искам в Каталуня най-после да се върне нормалността. Не е имало каталунска република, няма и да има", каза Рахой в София.

И допълни, че е готов да разговаря с всеки регионален политик в името на единството.

"Приемам тази позиция на Испания, но в никакъв случай не бих сложил знак за равенство между Косово и Каталуня, но това си е решение на испанското правителство и на техния премиер", коментира Бойко Борисов.

За напрежението в Израел

И двамата премиери са разтревожени от случващото се между Израел и Палестина.

Там избухнаха кървави размирици с десетки убити по границата с ивицата Газа. Причина бе откриването на новото американско посолство, което бе преместено от Тел Авив в Йерусалим.

"Когато има над 50 убити, това не може да бъде нещо хубаво. Въпреки религията си всички имаме право на живот", изтъкна Борисов.

За какво ни подкрепя Мадрид

Рахой увери, че страната му ни подкрепя в стремежа към интеграцията на Западните Балкани.

А Борисов заяви, че имаме и рамото на Испания по пътя ни към Шенген и еврозоната.

"Запознах Мариано с това, която правим по Западните Балкани. Всъщност основната цел, което сме си поставили, е да превърнем Балканите в една строителна площадка и както Испания се промени коренно за 20 години, така и съответно Балканите да бъдат превърнати в едно добро място и за живеене, и за туризъм, и за бизнес. Коридорите номер 4, 8, 10, жп линии, дигитална инфраструктура, пристанища - нещо, което мисля, че включително Испания, която не признава Косово, подкрепя - този наш процес и той ще е добре за цяла Европа", допълни българският премиер.

Спомени за "далечни времена на нашата младост"

Борисов сподели свой стар спомен, изживян заедно с Рахой и с бившия френски президент Никола Саркози:

"С Мариано Рахой приятелството ни датира доста отдавна, когато той беше вътрешен министър, а аз - главен секретар на МВР. Тогава ми даде Червения кръст на испанската полиция – най-високия полицейски орден, на парада в Аликанте. Тогава Никола Саркози също беше вътрешен министър на Франция. Далечни времена на нашата младост."