Преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев коментира в профила си във фейсбук доклада на правителството с петте варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Публикуваме коментара на Красен Станчев без редакторска намеса:

...

Има и един алтернативен вариант, който не е разгледан в този доклад.

И той е: с поръчаното и платено оборудване за АЕЦ "Белене", на мястото, освободено от бившия мазолей на Георги Димитров, да се изгради храм паметник с музей.

НА ГЛУПОСТТА И ЛЮБОВТА КЪМ ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ.

В залите на музея, за интериора на които, предполагам, елементите на оборудването ще са доста подходящи, следва да бъдат изложени документи като този, предишните правителствени анализи, портрети на техните съставители, поддръжници на проекта и премиери, министри и политици, пробутвали през годините строителството на АЕЦ "Белене".

Отделна зала може да бъде посветена на техните избиратели.

Неизползваното оборудване трябва да бъде нарязано на различни по размер части и да се продава като сувенири или експонати за други музеи.

Ефекти, преки:

- изкупуване на разходите за храм паметника и уредбата на музея за пет години;

- възстановяване на разходите за "Белене" от продажба на билети, издателски права, сувенири, анализи и пр. за около 37 години и два месеца.

[[nid:67958]]

Ефекти, непреки:

- ръст на културния и конферентен туризъм в София и България - около 2.5 млн лв приходи средно на година;

- положителен непряк фискален ефект - 0.75 -- 0.8 млн лв приходи на година (с отчитане на сивата икономика);

- загуби от неосъществени дарения за домакински и партийни бюджети, приблизително 10 млн лв на година;

- повишен успех от предотвратяване на подобни и по-невидими глупости за в бъдеще, равен приблизително на 0.35% от БВП на година.

Допълнително благо е, че държавните водачи ще имат възможност от едно балконче на храма да приемат паради, а публиката да ги съзерцава.