Очаква се съвсем скоро визита на българския премиер Бойко Борисов. Това съобщи в приветствената си реч към президента Радев руският министър-председател Дмитрий Медведев.  

Източници на Клуб Z потвърдиха информацията. Дата обаче не бе съобщена. Предполага се, че става дума за началото на юни. В правителството се коментира, че е възможно участието на Борисов и на икономическия форум в Санкт Петербург в края на този месец. Това обаче е малко вероятно, тъй като събитието е от 24 до 26 май, а българският премиер традиционно се покланя на гроба на св. Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Борисов е бил в Русия досега само два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и веднъж като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Последното му посещение е в края на далечната вече 2005 г.

Срещи и разговори с Путин

Иначе Борисов и руският президент Владимир Путин досега се се срещали няколко пъти. Те редовно провеждат разговори по телефона. При последния от тях, състоял се през март т. г., българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански, съобщиха от правителствения пресцентър.

В разговор през есента на 2016 г. обсъдиха проекта "Белене", по който България бе осъдена от Международния арбитражен съд да плати на руската страна 550 милиона евро за произведените от "Атомекспортстрой" реактори.

Борисов и Путин разговарят в Гданск през 2009 г.

Месец и нещо преди това Борисов сам звънна на Путин. Те отново обсъдиха сътрудничество в енергийната сфера.

На 1 декември 2014 г. Путин обяви края на проекта "Южен поток". След това той неколкократно заявяваше, че вината за това е на България, която се поддала на натиска на ЕС.

Няколко месеца по-късно Бойко Борисов сподели в интервю за ТАСС, че от санкциите на ЕС срещу Русия и от контрамерките на Москва страдат всички. Тогава той изказа мнението, че България като лоялен член на НАТО и ЕС е подкрепила санкциите, но губи от тях много.

"Значителна част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова търпим големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и московското ръководство. Съвсем не е случайно, че президентът Путин твърде остро се изказа по отношение на България. Убеден съм, че той е имал основания за това. В крайна сметка станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, а още по-малко да сме целели това, отношенията между България и Русия да станат хладни", каза българският премиер.

На 1 септември 2009 г. двамата се срещнаха в полския град Гданск. Според изтекли от "Уикилийкс" разговори, предоставени на сайта "Биволь", Путин тогава казал насаме на Борисов:

"Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите рискуват да останат на студено през зимата."

Посещенията на Путин

Като премиер Путин пристигна в София за трети път на еднодневно посещение на 13 ноември 2010 г. Тогава поканата към него беше отправена от колегата му Бойко Борисов.

Работната визита, при това в почивен ден - събота, даде резултати. "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за създаването на компанията за строителство на българската отсечка от "Южен поток".

Така ако АЕЦ "Белене" през март 2010 г. беше "висша форма на корупция и гьол за 800 млн. лв.", след срещата с Путин през ноември същата година проектът вече беше определен като "изключително важен за България", а на 30 ноември беше подписан меморандум за създаване на проектна компания за строеж на централата между НЕК, Русия и две технологични компании от Франция и Финландия в съотношение 51:47:1:1.

През септември 2012 г. беше анонсирано ново посещение на Путин в България, което обаче така и не се състоя. Причината - половин година по-рано Народното събрание реши да спре строителството на АЕЦ "Белене". Тогавашният вицепремиер Симеон Дянков обяви, че "ще пляскаме руснаците", ако решат да ни съдят за неустойки, а БСП започна да събира подписи за референдум за втора АЕЦ с подкрепата на "Атака" на Волен Сидеров и ВМРО на Красимир Каракачанов. Двете партии днес са коалиционни партньори на ГЕРБ.