Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти.

Идеята бе огласена от Сергей Стрелбицки от администрацията на регионалния премиер Сергей Аксьонов. Принадлежащият на Украйна полуостров бе анексиран от Русия през 2014 г.

Според Стрелбицки идеята е чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, а после при нужда да получават т. нар. медицински визи по опростена процедура. Това щяло да подкрепи отрасъла и да спомогне "да прекършим санкционния режим“.

„Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни, - коментира Стрелбицки пред в. „Комерсант“. - Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия.“

Според изданието руските министерства на здравеопазването и на външните работи вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват като скромен броя на чуждите клиенти на санаториумите.

Експерти обаче смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.