Ден преди премиерът Бойко Борисов да отлети за Москва за среща с президента на Русия Владимир Путин, правителствената пресслужба съобщи за събитието. За което разбрахме най-напред от Кремъл - преди пет дни, когато президентът Румен Радев се срещна с Путин в Сочи.

Официалното съобщение за започващото утре посещение на Борисов гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност".

След Путин и руският министър-председател Дмитрий Медведев обяви, че се очаква посещение на Борисов.

Борисов е бил в Русия досега само два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и веднъж като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Последното му посещение е в края на далечната вече 2005 г.

Посещението на Борисов съвпада с предприетите от третия му кабинет стъпки към рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", който първият кабинет на Борисов спря през 2012 г. Който и инвеститор да се заеме с реализацията му, строителството ще бъде извършено от руската "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на "Росатом", собственик на проекта за втора атомна.