Председателят на ВКС Лозан Панов днес бе удостоен с първата по рода си награда на името на Кристиан Таков. Това стана на форум "Върховенство на справедливостта и правосъдието", организиран от едноименната фондация на името на покойния юрист и Инициатива "Правосъдие за всеки".

Панов получи плакета си от майката на доц. Таков - Галя Йончева, която го нарече: "един изключително достоен българин, един човек, който е непримирим към лъжата, към неправдата, незаконността, подлостта, към несправедливостта, един човек, чиято ценностна система се припокрива с ценностната система на Кристиан".

Панов отвърна с реч, която ви представяме едно към едно: 

Скъпи съмишленици в нашата битка за право и справдливост,

Ще ви призная, че досега винаги отклонявах предложения да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормално.

Затова съм там, където съм.

Напълно разбираемо е, когато си заобиколен от управници, повечето от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение.

Приех да бъда номиниран за тази награда заради Кристиан Таков. Свободен човек – достоен за възхищение.

Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. А липсата на справедливост води до липса на цел.

Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията.

Защото мъдростта му ни показваше, че справедливостта не е само дума.

Беше човек, свободен от оковите на користта, който никога не се страхуваше да заяви истината на висок глас.

Според Кърт Вонегът светец е този, който се държи почтено в непочтеното общество. Кристиан беше нашият съвременен български светец. Изключителен борец за справедливост, който си тръгна, без никога да потърси отплата за това, което дава.

А заслужаваше такава, но изглежда, че съдбата на Божите пратеници винаги е мъченическа.

Когато преди 3 години на 135-годишнината от основаването на ВКС си позволих за първи път публично остро да разкритикувам законодателните промени, които минираха отново съдебната реформа, до мен беше Кристиан Таков.

Днес ми се искаше да споделя с вас, че съм постигнал нещо... Целта ми беше да провокирам истински смислен професионален дебат, който да доведе до нови по-смели стъпки от страна на законодателя.

Това не само че не се случи, но в перверзното разбиране на политическия ни елит за договорните отношения между граждани и държава и за законодателен процес, се стигна до един истински законодателен разврат. Това би казал и Кристиан.

Резултатът е, че в правния ни мир съществуват вече норми, които са в крещящо противоречие с основни принципи на правото.

Така държавата от закрилница на гражданите се превръща в тяхна мащеха.

Искаше ми се днес да ви съобщя, че след като разобличих публично преди време на заседание на ВСС изпратения от министър-председателя SMS, съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт се е ограничило...

Вместо това трябва да ви кажа, че атаките към онези представители на съдебната власт, които отказват да се съвкуплят, станаха още по-жестоки. Пък който издържи!

Искаше ми се споделя с вас, че започнахме да се връщаме към приличието, но вместо това това ще трябва да ви споделя как ме посрещнаха преди заседание на пленума на ВСС - с окървавени агнешки главички. Защото щях да попитам главния прокурор ходил ли е в офиса на политически деец, за да се среща с крупен бизнесмен.

Поведението спрямо мен на всички отговорни фактори в държавата в казуса ЦУМ-гейт, придружено с Пеевската пропаганда, бе много ясно послание към цялата магистратска общност:

"Горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата за неприкосновеността на главния прокурор!“

Искаше ми се да споделя с вас, че след скандала с гнилите ябълки в СГС - за законови нарушения в най-големия съд на страната, някой понесе отговорност. Но, уви - от шест инициирани от мен дисциплинарни производства срещу ръководния състав на съда същите завършиха с "хепиенд"... С изключение на самата Янева, която получи осъдителна присъда, но по друг казус.

В една такава ситуация напълно разбираемо е необичайното поведение на колегата Милен Василев от Софийския апелативен съд, който при сблъсъка си с такава практика, избра да разлепи в коридорите на съда заявление, в което публично обвини председателката на САС в действия със „силен корупционен мирис“. Последващите събития доказаха, че колегата очевидно правилно е преценил, че няма смисъл да търси съдействието на компетентните органи.

Опитах се да му покажа, че институциите работят, като предизвиках проверка, но се опасявам, че му показах точно обратното (проверката на прокуратурата срещу шефката Даниела Димитрова завърши с пълна нула като резултат, б.р.).

Искаше се ми се да ви разкажа и за ключовата роля на медиите в битката за право и справедливост, тъй като те са тези, които са призвани да разкриват, че в нощта не всички котки са черни. Но не мога, защото същите медии щедро отразиха новините за магистратите, участвали в скандала Яневагейт, които били "изчистили имената си от моето набеждаване".

В същото време горко на всеки почтен съдия, който откаже да обслужи интересите на собственика на тези медии. Затова на фона на пропагандата почтеността вече изглежда като истински подвиг, а не като нормално човешко поведение.

Искаше ми се да ви кажа, че България вече е свалена от европейската сцена на срама за лошо правосъдие. Но, уви, истината е съвсем друга.

За сметка на това продължава безкрайното говорене за съдебна реформа, за да се отклонява вниманието от истинските проблеми.

Дълбоко порочен е стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната система, тъй като добре съзнават, че независимата съдебна система е ключов фактор в борбата с корупцията.

Години наред управлението на страната и на самата съдебна система се осъществява от компрометирани и нисколегитимни политици и висши съдебни съвети.

Желанието на политиците да наложат зависими хора на най-високите етажи, всъщност цели да разтворят чадър над себе си и да отнемат тази възможност на своите противници.

Само че съдебната система е така устроена, че не може да работи селективно – тя или работи, или не и това води до нейното блокиране.

И накрая ще кажа, че много ми се искаше днес да мога да споделя с вас, че съм спрял злото. Но, уви, и това няма да е истина.

Но в моментите, в които се изправям срещу него, винаги си спомням думите на един мъдрец, който доскоро беше сред нас. Кристиан казваше, че ако прекалено много започне да се спира злото, то в акт на самозащита ще отвърне с някаква мярка.

Именно мерките, които се вземат срещу мен и семейството ми, ме карат да вярвам, че съм ограничавал злото. Лошото е, както казваше Кристиан, че за неговото ограничаване са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които освен неблагодарни може да се окажат и опасни. Зная, че и в бъдеще ще плащам цена за усилията си да спирам злото, но въпреки това вярвам, че борбата за справедливост много си струва и всеки от нас трябва да е готов да плати за нея своята цена.

Почивай в мир, приятелю, ние ще продължим да следваме пътя!"