"Оценката, която характеризира отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), е дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ. Мнението им е сходно: ВСС не е независим орган."

Това заяви днес пред бТВ съдията Калин Калпакчиев, един от най-изявените опозиционери в съвета.

„Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС”, изтъкна той.

И разказа, че кадровиците около председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди заседания и там са вземали решения, които после само са официализирали.

„Знаехме, че наши колеги от мнозинството поддържат връзка със силните на деня. Такива контакти членовете на съдебната власт могат да поддържат, но само в рамките на установения ред, в рамките на някаква публичност”, допълни Калпакчиев.

Според него сегашният ВСС е започнал дейността си с доста спорното назначение на главния прокурор и е продължил с ред предизвикващи полемика избирания на председатели на различни съдилища. В някои случаи като например назначаване на външен съдия за председател на районен съд се стигало до сблъсък с разпоредбите.

"Аз и малцина мои колеги съмишленици се противопоставяхме на незаконни решения на ВСС, на диктата, който се упражнява там без аргументи, на диктата на силата", каза магистратът.

Но ясните аргунетти срещали стена от мълчание.

Той смята също, че ВСС се е провалил в налагането на етични стандарти след отказа да разследва „Яневагейт” и „Цумгейт”. Даже ставало даже обратното:

„Имаше немалко случаи, в които съдии, изказвали свободно мнението си, бяха преследвани от този съвет.”

Калпакчиев се обяви за намаляване на парламентарната квота във ВСС, защото според него тя е загубила конституционната си функция да предпазва кадровия орган от капсулиране и да защитава интересите на обществото. Той смята, че е силно деморализиращо, когато партии номинират съдии и прокурори без никакви мотиви.

Калин Калпакчиев се връща като съдия в системата и няма да влиза в политиката. Както Клуб Z вече писа, той (и Соня Найденова, б.р.) няма да се възползва и от бонуса, който неговите колеги си гласували "на изпроводяк". В неговия случай това означава, че не е пожелал да вземе над 100 000 лева.