Второто разклонение на „Турски поток“ ще стигне до България и по него към страната ще текат 15 милиарда кубически метра природен газ от Русия.

Това заяви българският премиер Бойко Борисов в Кремъл след разговори с руския президент Владимир Путин.

Борисов е на двудневно работно посещение в Русия.

"Основният  въпрос в България беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България. Путин и турският президент (Реджеп Ердоган - б.р.) нямат нищо против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България "Южен поток", но това са минали събития. - каза Борисов. - След това "Газпром" и "Булгартрансгаз" ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34 милиарда кубика, които минават през България."

По-късно обаче говорителят на руския президент Дмитрий Песков отрече пред руски журналисти да е постигната договореност по този въпрос.

"Все още не, не сме се договорили. И не имало такава задача да се договорим, и не е имало възможност на преговорите между президента и премиера да се постигне договореност. България проявява интерес", отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл обясни, че възможността за реализация на този интерес "е обусловена от редица причини".

"Невъзможно е да се реализира без определени гаранции от страна на Еврокомисията, на самата България, като отчитаме предишния опит. Но този интерес представлява интерес и за самите българи, и за Москва, затова работата ще продължи вече по съответния план." 

Владимир Путин е добре дошъл в България, когато намери време, заяви още Борисов на съвместната пресконференция с руския президент.

"Този контакт ще стане основа за по-нататъшен напредък в много сфери", каза Путин в началото на срещата си с Борисов.

"Много се радвам, че след дълго прекъсване отговорихте на нашата покана - каза още Путин. - Надявам се, че и вашето посещение в Русия, срещата помежду ни и преговорите, вашите преговори с правителството на Руската федерация ще създадат добри условия за по-нататъшно развитие на нашите отношения, при това по много направления, включително икономиката, политическите контакти, културната сфера, хуманитарната област."

А на пресконференцията каза това, което най-много интересуваше всички:

"Русия е готова да се върне към реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" при пазарни условия, ако той бъде възобновен от българска страна."

Путин допълни, че развитието на сътрудничеството с България в сферата на транзита на руски природен газ ще допринесе за гарантирането на европейската енергийна сигурност. И припомни, че Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси за България, като гарантира 100 процента от потребностите й от природен газ.

"Обемът на годишните доставки е от рода на 3 милиарда кубически метра. Ще отбележа, че през територията на България минават транзитни потоци от руски въглеводороди към други страни от Югоизточна Европа, има възможност за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера", каза руският президент.

И продължи:

"В България само една наша компания е инвестирала над 3 милиарда долара. 25 на сто от бюджета на България се формира от дейността на тази компания. Мога да потвърдя, че сме обсъдили въпроса за продължаване на газовата връзка през България. Преработваме това в план с нашите турски и български приятели. Под каква форма и на какви цени - трябва да определи българската страна."

Путин обаче заяви, че двамата с Борисов не са обсъждали случая с отровения във Великобритания бивш руски агент Сергей Скрипал.

"Пазарът е това, което определя цените. Отдавна Русия не е онази държава на плановата икономика. Ние имаме за цел да транспортираме и да си вземем нашите транзитни такси. Знам за тежките ни отношения преди години, но благодаря на Путин, че не е злопаметен", каза Борисов.

Той си говорил с руския президент още през март.

"Независимо от отношенията винаги аз съм бил виновен и този, който е създавал напрежение", продължи българският министър-председател.

Путин увери, че Москва е готова да запази транзита на газ през Украйна.

"Това, което говорихме днес с Борисов, са реални неща, тъй като почти напълно е завършено прокарването на първата тръба в Черно море. Подписани са всички необходими документи с Турция. Втората тръба е прокарана наполовина. Всичко, което говорим, е реално, и то в най-близко време", каза Путин.

Директна тръба обаче в момента не е възможна.

"Ако направим така, че да сме стабилен газоразпределителен център за Европа, ще седнем да говорим тогава, ако се докаже, че имаме интерес. Около 800 милиона евро президентът Путин и "Газпром" са ни опростили за докараните тръби на пристанището в Бургас", заяви Борисов.

Путин не пропусна да ни припомни "Южен поток".

"Виждаме, че България съжалява за провала на "Южен поток". Никой не се съмнява, че реализацията му щеше да е изгодна за България", каза той.

Руският лидер на няколко пъти обвини в миналото страната ни за спирането на този проект под натиска на Еврокомисията.

"Ние приветстваме всяка икономическа активност в сферата. Това създава пазарни условия за работа, а ние се интересуваме именно от това. Нас ни безпокои това, че пазарните условия предполагат равни условия за всички", каза още той.

Путин коментира и откриването на Южния газов коридор, по който от Азербайджан ще тече газ към Европа:

"Доколкото знаем, за Азербайджан са били предоставени специални отстъпки. Защо на "Южен поток" не предоставиха подобни отстъпки? С какво България е по-лоша? Искаме да се създаде благоприятна ситуация на пазара в Европа."

Борисов отвърна, че ние със собствени пари можем и продължаваме да си разширяваме газопреносната система. И това е прекрасна възможност пазарът да се насити - който докара най-евтин газ, от него ще вземаме.

"Към нас беше проявено по-особено отношение, тъй като ние сме най-лоялната страна в ЕС и всички газопроводи ни заобиколиха. Ние, за да сме принципни, отказахме всичко и тогава бяха най-тежките ни отношения с Русия, но по-големият прощава, поне при нас", изтъкна Борисов.

На което Путин отговори:

"По-големият винаги иска да му бъде платено, разбираме България. Те разбират, че при тези финансови гаранции бихме тръгнали и по единия, и по другия път. Надявам се да няма повторение на някои конфликти."

"Жан-Клод Юнкер донесе в София плана за хъб "Балкан". Колегите Макрон и Меркел също минаха на срещи при Путин и са казали, че много твърдо съм си поставил условията в Брюксел. Това е правилното решение за България", завърши Бойко Борисов пресконференцията.

 

Путин изтъкна, че 300 000 руски граждани имат недвижими имоти по българското Черноморие. Тези хора са инвестирали у нас 5 милиарда долара.

На разговора с Борисов Путин припомни, че съвсем наскоро двете страни са чествали Дните на славянската писменост и култура, а също така 140 г. от освобождението на България от османско робство. Руският президент изтъкна, че това е обединяващ фактор за България и Русия.

Борисов на свой ред заяви, че за него са важни въпросите на двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, борбата с тероризма, сътрудничество в сферата на културата и туризма. Българският премиер пожела на руския лидер успех на световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на шампионата "Москва ще стане столица на света".

Бойко Борисов също изрази благодарност към домакина си:

"Много съм ви благодарен за възможността след толкова години да дойда и да се срещна с вас в Кремъл. Наистина, първата ни среща се състоя в Гданск, втората - в София, а третата - тук."

Той добави:

"Благодарен съм ви за възможността през целия този период по телефона да обменяме мисли. И смятам, че бихме могли да обменяме мисли по онези теми, където се набелязва определено развитие, да обменяме мисли за състоянието на ситуацията в света и ситуацията на Западните Балкани."

След това българският премиер изтъкна, че Русия винаги е имала влияние в този регион.

"Вие знаете какви проекти се реализират в този регион. Ние осъществяваме определени проекти в сферата на развитието на инфраструктурата - става дума за строителството на пътища, строителството на железопътни линии и газова инфраструктура в този регион", каза Борисов на Путин.

Борисов запозна Путин с приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в София.

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието", допълни той.

Двамата обсъдиха и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Борисов изтъкна, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

На срещата между Путин и Борисов от българската делегация присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърката на енергетиката Теменужка Петков, а от руска страна - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.