Министърът на финансите Владислав Горанов се противопостави на предложението на Валери Симеонов за забрана на рекламата на хазарта. В интервю за бТВ Горанов каза, че проблемът е преекспониран и темата се истеризира.

Истеризирането на темата с рекламата на резултатите от хазарт мисля, че е непропорционално. Изчакваме да видим как ще се развият нещата в парламента. Аз не мисля, че някой е фалирал от това, че е изтъркал две билетчета – без да отивам в другата крайност да твърдя, че трябва денонощно от ефира да се леят подобни реклами“, каза министърът.

Внесеният законопроект на „Обединени патриоти“ предвижда пълна забрана на непряката реклама на хазарт – показването на победителите, както и ограничаване на местата за продажба на лотарийни талони. Парламентарните групи на ГЕРБ и БСП декларираха подкрепа за идеята.

Владислав Горанов обаче посочи като мотив и позитивното въздействие на рекламата на хазарт върху медиите.

От друга страна тази реклама е възмоността вие (към Антон Хекимян – б.р.) всяка сутрин да сте в ефир и да обучавате обществото... Ако нямате реклама, а се финансирате от нещо друго, зависимостите ви много ще се проявят“.

Горанов видя проблема с хазарта в друга посока:

За мен, като част от екипа, който трябва да реализира политиката в хазарта, е важно да се ограничи този тип битов хазарт, който се случва в игралните зали, близко до училищата – в населените места, където наистина хората страдат от него, защото по същество хазартът е социален проблем“.

Накрая финансовият министър още веднъж каза, че темата се преекспонира:

„Дебатът още се води. Ако питате мен, рисковете от тази тема се преувеличават. Тук въобще не е темата с фискални измерения, защото – да, има много сериозни приходи от хазарт, но те няма да пречупят държавната сметка. За мен се преекспонира темата“.